6 nye film du skal se dette forår
Film & serier

Se listen: 6 nye film, du skal se dette forår

Af Josephine Sjelhøj 20. marts 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: "Girl gang" / PR
CPH:DOX vender snart tilbage, og vi har fundet 6 nye film, du bare SKAL se. Læs meget mere om dem lige her.

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX skydes i gang onsdag d. 23. marts, og du kan se frem til mere end 200 nye og spændende dokumentarfilm. Vi har udvalgt 6 af dem, du bare ikke må gå glip af.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I år kan filmfestivalen endelig igen opleves i biografer fra den 23. marts til den 3. april og på CPH:DOX’ streamingplatform fra den 1. til den 10. april.

– Vi er sindssygt glade for endelig at være tilbage i biograferne. CPH:DOX har altid været en stor, social begivenhed, og biografen er uden tvivl det bedste sted at opleve filmkunsten sammen, fortæller Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder af CPH:DOX.

Udover de forskellige arrangementer i København, er der også lavet et samarbejde med 20 udvalgte kommuner, og det betyder, at du også kan opleve de nye film på en minifestival tæt på dig.

Du kan læse meget mere om, hvordan du deltager i årets CPH:DOX lige her.

Læs med her, hvor vi gør dig endnu klogere på 6 af årets nye film her.

Se mig som jeg er

15-årige Rima drømmer om at gøre de ting, hendes jævnaldrende kan. Men det viser sig, at drømmene kan blive svære at realisere. For Rima har autisme. Rima forsøger at navigere i uddannelsessystemet, men det er svært, når man kun har gået i specialklasse og mulighederne er begrænsede.

Rimas mor, Fatme, er hendes evige støtte. Hun følger Rima i alt og forsøger at bakke hende op. Fatme har dårligt helbred og er klar over, at hun ikke altid vil kunne være der for sin datter. Hun opmuntrer Rima til at fortsætte med at gå efter sine drømme og forsøger at støtte sin datter mest muligt gennem de udfordringer hun møder. Langsomt bliver det klart for Rima, at hun må finde sin egen vej på trods af sin diagnose. Hun må lære at stå ved den hun er, og arbejde med det hun har.

”SE MIG SOM JEG ER” er en hjertevarm coming-of-age film, der tager os med på Rimas rejse for at finde sin plads i livet. Filmen rejser spørgsmålet, om hvorvidt vores samfund er fleksibelt og inkluderende nok, når det kommer til unge med diagnoser. Filmen får premiere d. 23. marts, og er instrueret af Louise Leth, som er debuterende instruktør.

Se traileren lige her.

Faldet

Estrid på elleve står på kanten til at blive voksen. Men inden det sker, kommer hun ud for en alvorlig ulykke: Et fald fra hjemmets vindue på femte sal, da hun, for første og eneste gang i sit liv, går i søvne. Hun overlever på uforklarlig vis, og vender tilbage til livet i kraft af en enorm viljestyrke. Men faldet har sat sig i hendes krop og sind som et traume, hun har svært ved at slippe fri af. Ulykken sidder ikke kun i Estrid men også i familien, særligt i moderen som i mange timer troede hun ville dø.

Filmen følger Estrid over fem år fra ulykken frem til hun er 16, hvor hun forlader familien og tager på efterskole. Hun har noget drømmende over sig, en særlig aura. Som om hun har forbindelse til noget hinsides. Hun har altid været smuk, men det image, vil hun gerne væk fra. Hun har pga. sin lange sygeperiode et stort behov for at komme ud og opleve verden, prøve grænser af og finde ud af, hvem hun selv er. Det fører til mange sammenstød med hendes mor, som eskalerer i takt med at Estrid bliver mere selvstændig. Faldet følger Estrids rejse mod det voksne liv og familiens helingsproces. Filmen har premiere d. 24. marts, og er instrueret af Andreas Koefoed.

Se traileren lige her.

Girl gang

Likes og followers er hård valuta i den nye medievirkelighed, hvor man med den rette blanding af held og talent kan blive en influencer-stjerne hjemme fra teenage-værelset. Det er lykkes for 14-årige Leonie, bedre kendt som Leoobaly af sine fans. Hun bor i Berlin med sine forældre, der har sagt deres jobs op for at booste datterens kometkarriere på de sociale medier. Flere hundrede kilometer væk bor hendes største fan, 13-årige Melanie, og fantaserer om Leoobalys perfekte liv.

”Girl Gang” er et moderne eventyr om drømme og illusioner, om selvopfattelse og om de sociale mediers mørke bagside i en tid, hvor 86 procent af alle unge i en undersøgelse har sagt, at de gerne vil være influencers. Adrenalin, berømmelse og gratis sneakers er en forførende kombination, også for Leonies forældre, der husker de trange tider under deres egen opvækst i det tidligere DDR. En film til tiden, med en karismatisk ung kvinde i den selvvalgte hovedrolle.

Shabu

Shabu er selvsikker, tyk, hjælpsom, uansvarlig, musikalsk, energisk, doven, kæk, sjov, omsorgsfuld og egoistisk. Mød teenageren fra Rotterdam, der har totalsmadret sin mormors bil og nu (mere eller mindre helhjertet) forsøger at gøre det hele godt igen ved at sælge hjemmelavede ispinde og få store ideer. Vi følger ham rundt i det udsatte boligområde Peperklip, som ikke just ligner hollandske postkort med tulipaner og kanalhuse. BUSTERs panel af børn og unge har talt: Shabu er mega ‘drippy’, og filmen er en af årets store favoritter, som fylder biografsalen med gode vibes.

Se traileren lige her.

Into My Name

Nic, Leo, Raff og Andrea har fundet sammen i Bologna, hvor de er i gang med hver deres transition. Med den prisvindende, canadiske skuespiller og transmand Elliot Page i producerstolen kredser ”Into My Name” nænsomt om de fire unges transitionsforløb og personlige fortællinger, men giver samtidig et unikt insiderindblik på hormoner, operationer, længslen efter ansigtsbehåring og vanskelighederne ved det juridiske system. Det er en meget smuk, menneskelig og vigtig film, der lader os ane og sanse sine fire medvirkendes levede erfaring.

Se traileren lige her.

Ponylove

Instruktør Eva Marie Rødbro inviterer os ind i hestepigernes verden i en ærlig og kærlig fortælling om en gruppe teenagepigers venskaber og følelser for de store dyr. ”Ponylove” er en serie, der viser alt andet end det vi forestiller os om de såkaldte hestepiger, og vi møder frygtløse og stærke unge kvinder der er vilde med fart og fællesskab - og deres heste. Især scener, som da en hestehvisker oversætter Veronikas hests følelser, og da Kaya siger farvel til sin pony gennem mange år, er heartbreaking. Hestene kan nemlig give pigerne noget, intet menneske kan.