Ny rekord: Så mange unge er testet positiv for klamydia
Måske har du også modtaget den ... SMS’en fra dit one-night stand, der skriver, at du bør svinge forbi lægen. En podning senere og vupti – du tester positiv for klamydia.
Det er i hvert fald det tilbagesvar på en klamydiatest, som over 30.000 unge fik sidste år.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Desuden forventes det, at mørketallet er meget højere, fordi danske unge også er dem, der går mindst til lægen.
Det betyder, at klamydia blandt unge er mere udbredt end nogensinde før, skriver Sex og Samfund i en pressemeddelelse.
- Det er bekymrende, at danske unge igen slår denne kedelige rekord. Men endnu mere bekymrende er det, at mange er smittede uden at vide det, siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex og Samfund.
Sex og Samfund vil udbrede brugen af hjemmetest for at knække klamydiakurven.
Muligheden for bare at snuppe testen derhjemme, i stedet for at skulle bestille tid og møde op hos lægen, er ifølge dem nøglen til at bremse smitten.
I 2021 afsatte Danske Regioner 10 millioner kroner til at forebygge klamydiasmitte gennem selvtest.
Dermed skal være muligt for alle landets kommuner at tilbyde unge gratis hjemmeprøvetagningstest for både klamydia og gonorré.
Indtil videre har otte kommuner indgået samarbejdet med Sex og Samfund, og det har været en succes.
– Den gode nyhed er, at der er en vej til forebyggelse gennem god seksualoplysning og let tilgængelige test. Vi håber, at endnu flere regioner og kommuner vil være med til at styrke disse tiltag, siger Majbrit Berlau.
6 ting, du skal vide om kønsbehåring
Det er særligt unge mænd, der halter bagud, når det handler om at få bestilt tid hos lægen.
– Udover at gøre en klamydiatest mere nem og tilgængelig, skal vi i endnu højere grad sprede afgørende information om sygdommen og testmetoden.
– Eksempelvis at både mænd og kvinders fertilitet kan påvirkes negativt af klamydia, og at test på mænd ikke behøver at foretages som en podning i penis, men blot gennem en simpel urinprøve, siger Majbrit Berlau.
I en spørgeskemaundersøgelse blandt de unge, der har bestilt en test i 2021, svarer de unge, at de foretrækker hjemmetesten frem for at gå til lægen, fordi det er nemmere (80 procent), tryggere (15 procent) og hurtigere (31 procent).
Artiklen blev første gang bragt på femina.dk Dette er en redigeret version.