Kirstine og Matilde har skabt surf-fællesskabet 'Surf Søstre'
Surfing for kvinder har eksisteret i 100 år, men ikke så meget i det kolde vand. Faktisk er surfing herhjemme generelt en ny ting, da det evigt kolde vand og de ofte barske forhold kræver lidt mere mod, end hvis man padler rundt i en bikini på Bali.
Det gør også, at dem, der sætter sig for at gøre surfing til en hobby, ikke bare er nødt til at gå all-in på udstyr og gå-på-mod, men også er gjort af et helt særligt stof, der måske gør dem lidt sejere end så mange andre.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Men hvad nu hvis man som kvinde savner andre ligesindede vildbasser, der har mod på at kaste sig ud i en iskold bølge, i et land hvor langt de fleste har det bedst med at mødes over en komfortabel kop kaffe?
Det spurgte Kirstine Engell sig selv om, da hun under den første Corona-nedlukning var strandet i Sønderjylland hos sine forældre, inden hun stod og skulle flytte til Newquay i England for at blive en del af surf-fællesskabet ’Women and Waves’. For fandtes det overhovedet herhjemme?
Svaret var nej. Men det lavede Kirstine om på.
”Jeg oprettede en Instagram-profil, som jeg kaldte ’Surf Søstre’, fordi jeg gerne ville have flere piger med på vandet og surfe. Et par måneder efter tænkte jeg: ”Okay, nu prøver jeg bare at se, hvad der sker med Instagram-profilen”, da jeg selv var i Klitmøller og surfe. Så jeg postede et billede, hvor der stod: ”Hey, Surf Søstre har events i Klitmøller i weekenden.” Jeg troede ikke, at der var nogen, der ville komme, men jeg tænkte, at så kunne dem, der fulgte os, da se, at der begyndte at ske noget,” fortæller Kirstine.
Dagen efter stod der 17 piger på stranden i Klitmøller, som alle ville være med til Surf Søstre-eventet.
”Det var ret overvældende at slå noget op for sjov, og så var der seriøst 17 piger, der var klar. Så måtte jeg hurtigt ringe rundt i det lokale miljø og finde en sal til yoga, som jeg kunne låne, og booke bord til 20 mennesker på det lokale pizzaria. Det var sindssygt. Der kunne jeg mærke, at det godt kunne blive et fællesskab. Den måde vi var samlet på den aften, var det helt tydelig at mærke, at der var en elektrisk vibe. Folk gik ikke op i, hvordan de så ud eller hvilken status, de havde jobmæssigt. Det var virkelig fedt, og det var det, der gav mig et boost,” siger Kirstine.
Fællesskabet betyder lige så meget som surfing
Siden da er Surf Søstre-fællesskabet kun vokset.
Det betyder, at de holder talks, tager på surf-rejser og mødes på kryds og tværs hver gang, vinden tillader det. Og der er altid plads til en ekstra i bilen og i gruppen.
Men eftersom Surf Søstre er vokset, og er blevet et rigtigt fællesskab med over 200 meget aktive medlemmer og knap 3.000 følgere på sociale medier, har Kirstine fået en partner, Matilde, om bord. Matilde og Kirstine lærte hinanden at kende som hår- og makeupartister på TV2, hvor de bondede over deres fælles passion for surfing. Matilde er sidenhen gået selvstændig, og hun har derfor god erfaring med at drive en forretning og skabe struktur.
”Jeg ved, hvad det vil sige at drive en virksomhed, og hvordan man får noget til at leve, uden at man brænder ud. Det var det, jeg kunne se, at Kirstine kæmpede med i form af et one-woman-show. Vi skylder også vores community at kunne tilbyde noget mere struktureret, og det fungerer rigtig godt, at vi nu komplimenterer hinandens forskellige styrker, så Surf Søstre kan vokse på bedste vis,” fortæller Matilde.
Matilde har dog været med på sidelinjen i Surf Søstre siden dag ét, og hun var med til at så de frø, der siden skulle blive til det voksende surf-fællesskab.
Men da Kirstine var klar til at gå i gang, var Matilde netop blevet mor for første gang, og hun var derfor i begyndelsen med som sparringspartner på sidelinjen.
Nu er hun dog en aktiv del af fællesskabet og er trådt ind i den organisatoriske del af virksomheden, som er en stor del af dét at drive et fællesskab.
Men det, der til at starte med, blot handlede om at få nogle flere piger med ud på vandet, har vokset sig meget større end det.
”Vi troede i starten, at det ville være lidt ligesom, hvis man gik til fodbold. Hvis man sluttede sig til Surf Søstre, så kunne man surfe. Men det er simpelthen blomstret, så nu er fællesskabet og surfing på lige fod. Det handler om at høre til i et fællesskab, hvor det ikke handler om hverken udseende, størrelse, alder eller niveau. Men i meget højerede grad dét, at der er plads til alle, og at man bare kommer præcis, som man er,” siger Kristine.
”Vores mission var at få flere piger med på vandet og give dem følelsen af at have det godt i sin krop eller et "helle", hvor man ved, at man er lige. Alle har den samme våddragt på og står på et board i den vilde natur, så man glemmer let det hele, for i stedet bare at være tilstede i nuet, mens al form for status er udvisket,” fortsætter hun.
“Det handler om at høre til i et fællesskab, hvor det ikke handler om hverken udseende, størrelse, alder eller niveau
Fokus på mentalt velvære
”Jeg manglede selv et helle, hvor der ikke var nogen, der kiggede på, om man havde den rigtige taske eller vejede det rigtige. Jeg har selv været igennem en spiseforstyrrelse og lider af ADHD, og for mig har det hjulpet rigtig meget at komme ud i naturen i stedet for at kigge på medicin og prøve at passe ned i en boks,” siger Kirstine og fortsætter:
”De mest magiske venskaber opstår igennem surfing. Jeg har surfet on and off i 13 år, og den er stensikker hver gang: I det øjeblik jeg rammer havet, er der intet andet, der betyder noget. For mig er surfing den bedste måde at koble af fra hverdagens tankemylder, mærke min krop og udfordre mig selv både mentalt og fysisk. Surfing har lært mig, hvordan jeg tilpasser mig forskellige situationer i livet, men samtidig huske på at have det sjovt og surfe på livets bølger på bedste vis. Jeg drømmer om på sigt at kunne dele denne følelse med unge udsatte piger, fordi jeg selv har fået overskud og er blevet en stærk og kærlig Surf Søster,” siger Kirstine.
Da Karla droppede bh'en: "En kommentar fik mig til at græde"
Og fokuset på det mentale velvære fylder meget i Surf Søstre. Både mellem linjerne og på et forretningsplan.
”Det sker helt naturligt i bilen, når man kører ud til bølgerne, så er det noget, man kommer til at snakke om. For eksempel åbnede Kirstine op om sin stress. Og derefter var der en pige, der fortalte at hun havde noget psykisk, hun havde problemer med. Det er et trygt rum for folk at åbne sig op i,” siger Matilde.
Kirstine har også arrangeret ’Salty Talks’, hvor der er fokus på at lære at surfe på livets bølger; det kunne være en depression, en livskrise eller en spiseforstyrrelse.
For der er flere ligheder mellem livet og surfing, end man umiddelbart skulle tro, og hos Surf Søstre har de skabt et rum, hvor der er plads til, at man taler om tingene.
Det er, ifølge de to kvinder bag, nemlig ofte lettere at tale om de dybe og alvorlige emner, når man laver noget aktivt sammen, end når man sidder over en kop kaffe og holder øjenkontakt.
”Der opstår en fællesskabsfølelse, hvor man surfer på livets bølger sammen. Ligesom i livet, så bliver man nogle gange slået af boardet, når man surfer, men man lærer at komme op igen. Pigerne hepper på hinanden i vandet. Vi hører også, at piger, der har været vant til at surfe selv eller er ude med drengene, men så prøver Surf Søstre, oplever en hel særlig måde, man hepper på hinanden på. Både på vandet, men også i københavner-miljøet, når vi tager ud og laver events. Der er en form for empowerment, som de tager med sig,” forklarer Kirstine.
Derudover afholder Surf Søstre yoga-events, arrangerer SUP-board ture og meget mere, så nej: man skal ikke nødvendigvis kunne surfe for at blive en del af fællesskabet, og nybegyndere er også mere end velkomne.
”Det er meget vigtigt for mig, at folk føler sig set og velkomne. Der skal ikke opstå kliker, og der ikke er noget, der hedder ’den gamle gruppe af Surf Søstre’,” siger Kirstine.
”Vi ved, at det er rigtigt svært at komme alene. Så det er vigtigt for os at sige inden, at hvis man er ny og har lyst, så er man velkommen til at skrive til os inden, hvis man er utryg ved noget. Jeg er selv introvert og ville have svært ved at sige: ”Okay, nu stiller jeg op til et arrangement, hvor alle kender hinanden”, så der prøver jeg virkelig at sørge for folk, eller tage dem i hånden inden, så de faktisk kommer med,” fortæller Matilde.
Ud over grænserne for det gængse surf-fællesskab
Og Surf Søstre er slet ikke færdige med at udvikle deres fællesskab, eller det de gør for unge piger, kvinder og garvede surfere, der søger sammenhold.
Fællesskabet har eksempelvis tiltrukket flere expats, der var lige på nippet til at forlade Danmark, men som valgte at blive efter at have fundet sammenhold og venner i Surf Søstre.
Dertil drømmer Matilde og Kirstine om, at deres fællesskab skal vokse endnu mere og kunne fungere som en hjælpende hånd til udsatte unge.
”Vi drømmer om at få en minibus, så vi hver tirsdag kan tage grupper som Pigegruppen Vesterbro med til Rødvig eller Amager Strandpark og lave vandsport. Jeg drømmer også om at lave en aftale med Røde Kors, og vi håber på, at vi på sigt også får et par ressourcestærke pædagoger, der kan være med til at bære sådan et samarbejde. Jeg er selv på vej til at uddanne mig til psykomotorisk terapeut, fordi jeg gerne vil kunne give fællesskabet noget mere ballast, så det på sigt også kan kombineres med frivilligt arbejde,” fortæller Kirstine.
Amalie havde en 'bucketlist' med alle de ting, hun skulle nå
”Vi kunne godt kunne tænke os at finde mere plads til at hjælpe, fordi der er så mange grupper, der kunne være spændende at inkludere. I stedet for medicin på recept, så kan man i udlandet få surfing på recept, og det bruges også til behandling af PTSD-ramte soldater i udlandet. Så der er bare så meget potentiale, som vi føler, at vi kan hjælpe med,” siger Mathilde, og fortsætter:
“Hverdagen kan være stressende, men havet har en beroligende effekt. Når man surfer, bliver man nødt til at slukke for al unødvendigt larm og være i øjeblikket. Hvis man mister fokus i bare få sekunder, falder man stensikkert af boardet. Gennem surfing får man styrke på alle niveauer - fysisk og følelsesmæssigt - og vi vil gerne dele den oplevelse og give andre en chance for at prøve det, selvom det måske blot er for en weekend. Man er aldrig for gammel til at prøve noget nyt,” afslutter Mathilde.
Har du fået blod på tanden til at dyrke søsterskab – og måske surfing – så tjek Surf Søstre ud på Instagram, eller på surfsoestre.com, hvor du kan holde dig opdateret om kommende events.
Denne artikel blev første gang bragt af ELLE.dk. Dette er en redigeret version.