første job
Mit liv

5 gode råd til dit første job

Af Line Sølvhøj Jensen 2. februar 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vi har samlet nogle gode råd til dig, der skal ud og have dit første job.

Her får du fem tips, du skal huske på dit første job!

Det er fedt at få sit første job, for foruden at du kommer til at tjene lidt penge, så kan du også få en masse erfaring og måske møde nye venner. Her får du nogle gode råd til dit første job.

Mød til tiden
Det kan godt være, at dine lærer synes, at det er helt okay, at du kommer 5 minutter for sent, men det er ikke sikkert, at din arbejdsgiver synes det. Derfor er det altså super vigtigt, at du ikke komme dryssende for sent, når du skal møde på arbejde - og hvis du en dag kommer for sent ud ad døren, så ring til din arbejdsgiver og sig, at du bliver forsinket. Det er god stil!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Skriv den perfekte ansøgning til praktik.

Behandl dine kollegaer godt
Det kan godt være, at hende frøken kedelig på 40 år måske ikke lige er den sjoveste at snakke med, men på dit job handler det ikke om, at du skal have en masse nye venner. Derfor er det vigtigt, at du er åben over for alle dine kollegaer - unge som gamle! Det gør dig til en rigtig god kollega.

Hvilke regler gælder?
Hør godt efter, når din arbejdsgiver fortæller dig om, hvilke regler der gælder på arbejdspladsen. Måske har I kun en halv times pause, du skal skrive dine timer ned eller andre vigtige ting. Og husk, hellere spørge en gang for meget, hvis du er usikker på noget.

Skole eller arbejde?
Begge ting er lige vigtige. Du skal ikke arbejde ekstra og så droppe skolen bare for at få nogle flere lommepenge, og du skal heller ikke bytte alle dine vagter væk, fordi du ikke har tid til at arbejde. Hvis du har travlt i skolen og med lektierne, så er det bedre at snakke med din arbejdsgiver og fortælle, at du er presset med skolen lige nu. Så kan I sammen finde ud af, at du skal arbejde lidt mindre i en periode.

Læs også: Ideer til praktiksteder.

Tavshedspligt
Når du er ansat et sted, så har du tavshedspligt, og det betyder, at du ikke må fortælle ting videre, som du hører på jobbet. Hvis du får noget at vide om økonomien i virksomheden, dine kollegaer eller andre ting, som andre udenfor virksomheden ikke skal vide, så er det altså med at holde munden lukket. Du må heller ikke fortælle koder eller andre vigtige ting videre - heller ikke til din bedste veninde.

Herunder får du fem tips til at spare op!

5tipstilatspareop

Få råd til dit drømmekøbFor at få råd til at købe de dyre ting, du virkelig drømmer om, er det en fordel at lægge penge til side hver måned, indtil du har råd. Hvis du for eksempel får 300 kroner i lommepenge, kan du lægge 100 kroner til side om måneden. Så har du snart råd til dit drømmekøb!
Beløn dig selv Når du sparer op, er det vigtigt, at du husker at belønne dig selv indimellem, så du også har noget at glæde dig til. Du kan for eksempel aftale med dig selv, at du får en stor ting hver tredje måned. Måske kan du købe noget, du længe har ønsket dig?
Ude godt, men hjemme bedst (og billigst!) Det er altid superhyggeligt at være på café med veninderne, men det er desværre også dyrt! Du kan derfor foreslå, at I laver lækker mad eller te derhjemme i stedet for. Det er meget billigere, og så er der måske endda råd til lidt dessert – win!
Planlæg shoppingturenPlanlægning er vigtig, hvis du gerne vil blive bedre til at spare op. Hvis du skal på shoppingtur med veninderne, er det derfor en rigtig god idé at hæve nogle penge på forhånd – og ikke ret mange. Du bruger jo færre penge, når du ikke har så mange med, og på den måde undgår du også impulskøb! Hver gang du bliver fristet til at købe noget, så spørg dig selv, om du virkelig har brug for det. Du kan også få ekspedienten til at lægge varen til side en dag eller to, så du har tid til at spekulere over, om det overhovedet er noget, du kommer til at bruge, når det kommer til stykket.
Pas på konfirmationspengeneHvis du er en af de heldige, der stadig har konfirmationen at glæde sig til, står der næsten med sikkerhed penge på din ønskeliste. Inden du skal konfirmeres, kan du med fordel tænke over, hvad du vil gøre med dine konfirmationspenge. Det er en supergod idé at sætte en stor del af pengene ind på en opsparingskonto i banken i stedet for bare at bruge alle pengene i løbet af et par uger. På en opsparingskonto får du nemlig renter hvert år, hvilket vil sige, at dine penge tjener penge helt af sig selv – så smart! Selv om der er mange år til, at du måske skal have kørekort, flytte hjemmefra, rejse til udlandet eller andet, er det en rigtig god idé at lægge penge til side allerede nu. Du vil helt sikkert takke dig selv for det senere, for her kan pengene nemlig betyde rigtigt meget for dig!