Ægte podcast
Podcast

Sexolog fra 'Ægte': "Mit ønske er, at færre unge vil føle skam over egen krop eller seksualitet"

Af Sigrid Glavind 11. juli 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Heartbeats
Lene Stavngaard er sexolog og medvært i Vi Unge-podcasten 'Ægte'. Vi har spurgt hende, hvorfor hun synes, at podcasten er vigtig.

Var seksualundervisningen på din skole heller ikke helt, hvad du håbede på?

Så er du ikke alene. Netop derfor vil Vi Unge, sammen med content creator og skuespiller Fredrik Trudslev og sexolog Lene Stavngaard, i podcasten 'Ægte', forsøge at give dig svar på alt det du ikke lærte i skolen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har taget en snak med sexolog Lene Stavngaard, om hvorfor podcasten er vigtig, og hvad den betyder for hende.

Hvorfor har du sagt ja til at være vært for ’Ægte’?

Først og fremmest fordi alle unge har ret til oplysning og viden om deres egen krop, køn og seksualitet. Ingen unge skal vokse op med skam, og jeg ville ønske, at vores unge var langt bedre klædt på til at stå imod sejlivede myter om krop, sex og seksualitet. Seksualiteten og et afslappet forhold til egen krop er en kilde til trivsel, livsglæde og gode relationer.

Hvorfor er det vigtigt med en podcast som ’Ægte’?

Generelt er vi i underskud af viden om køn, krop og seksualitet i samfundet. Det gælder både for voksne og unge. Voksne har den fordel, at de har gjort sig flere erfaringer med seksualiteten, men det betyder faktisk ikke, at de har vigtig viden om deres egen krop. Selv hvis dine forældre er åbne over for snakken om sex og seksualitet, er det ikke sikkert, at de selv sidder med den korrekte viden.

I de seneste år er der kommet rigtig mange fine programmer som 'Sex Education' eller 'Sex' med P3. De byder på relevant viden, men er også meget konkrete og eksplicitte. 'Ægte' er også til de helt unge teenagere, som måske ikke er gået i gang med det seksuelle, eller som måske er ved at gøre sig sine første erfaringer. Det synes jeg, der manglede.

Hvordan er det at tale om disse emner, når du ikke selv er i målgruppen?

Det har altid været en del af mit arbejde, at kunne formidle både undervisning og oplysning om køn, krop og seksualitet til mange forskellige mennesker. Jeg har skulle tale med både politikere, fagpersoner, forældre, unge og børn i min karriere. Derfor har det altid været vigtigt for mig at gøre det på en måde, så dem jeg taler med forstår, hvad det er, jeg gerne vil vise eller fortælle dem. I forhold til teenagere, er det vigtigt at vise, at alle kan tale om krop og seksualitet, uden at de behøver at tale om sig selv. Det må gerne være akavet og pinligt, men det behøver det ikke at være.

Hvad håber du, at Vi Unges brugere får ud af at høre ’Ægte’?

Mit største ønske er, at lyttere får lidt mere viden, og at færre unge vil føle skam over egen krop eller seksualitet. Og så håber jeg, at podcasten gør lytterne nysgerrige, så de får mod på selv at opsøge mere relevant viden, og forholde sig kritisk til den information de finder.

Hvad synes du om den information og oplysning, der er om sex, følelser, krop m.m. på de danske uddannelsesinstitutioner?

Der findes både virkelig gode undervisningsmaterialer og en ramme for seksualundervisningen i verdensklasse – på papiret! Desværre er den stadig ikke implementeret. Selv om det er mere end 50 år siden, at seksualundervisningen blev gjort obligatorisk i grundskolen. Der er faktisk rigtig mange unge, som ikke ved, at de har ret til seksualundervisning på alle klassetrin i grundskolen, altså fra 0. til 9. klasse. De fleste lærere er heller ikke klædt på til at lave en god seksualundervisning, så det præger også oplysningen i skolen.

Selv om der er mere end 15 års aldersforskel mellem Fredrik og jeg, så har vi fået stort set den samme seksualundervisning i skolen (og har endda set den samme tegnefilm), og det er mildest talt useriøst. Jeg tror ikke, man kunne pege på andre fag i skolen, som ikke har udviklet sig i indhold eller undervisningsform.

Lyt til Vi Unges podcast ’Ægte’, hvor content creator og skuespiller Fredrik Trudslev og sexolog Lene Stavngaard tager dig med på seksualoplysningsrejse og forsøger at give dig svar på alt det, du burde have fået at vide til seksualundervisningen i skolen.