Eleverne på erhvervsskoler vil også have seksualundervisning for alle
Når tømrer- og frisørelever uddanner sig på landets erhvervsskoler, må mange undvære seksualundervisning på skoleskemaet.
Det er ellers fra dette skoleår (2023/2024) obligatorisk for alle elever på de gymnasiale uddannelser, der modsat kammeraterne på erhvervsuddannelserne bliver undervist i alt fra sex og grænser til kønssygdomme og seksualitet.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Det er kun de elever, der kommer direkte fra folkeskolen, som modtager seksualundervisning på grundforløb 1 på erhvervsuddannelserne.
På erhvervsskolerne er aldersspredningen stor, og det ærgrer dem, at nogle må undvære faget, skriver DR.
Formand for erhvervsskolernes elevorganisation, Julie Kølskov Madsen, fortæller til DR, at mange af eleverne på erhvervsuddannelserne også har brug for seksualundervisning.
Hun påpeger, at det er et forandret arbejdsmarked, som de skal ud på, hvor der er nye ting, man skal tage hensyn til.
På Herningsholm Erhvervsskole har man nu hyret konsulenter, som holder kurser for eleverne om seksualitet, køn og grænser.
– Uanset alder og baggrund er det rigtig vigtigt at snakke om, hvad der er en god adfærd. Hvad gør man, hvis man oplever noget, man ikke synes, er i orden. Hvor går man hen med det, og hvad er inden for skiven, siger direktør Allan Kortnum til DR.
Det var sidste år i oktober, at gymnasieforligskredsen – den daværende regering (Socialdemokratiet), Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – blev enige om, at der skulle obligatorisk seksualundervisning på skoleskemaet på de gymnasiale uddannelser.
Baggrunden for aftalen var blandt andet stor efterspørgsel fra eleverne, og undervisningen skal sikre, at de unge stifter bekendtskab med en række emner som samtykke og prævention.
Danske gymnasieelever har tidligere både strejket og demonstreret for bedre seksualundervisning.
Da aftalen landede sidste år, lød det, at regeringen ville arbejde på også at gøre seksualundervisning obligatorisk på erhvervsuddannelserne og forberedende grunduddannelser (FGU).
På de gymnasiale uddannelserne har de enkelte institutioner selv frihed til at tilrettelægge undervisningen, som de ønsker.
Denne artikel blev første gang bragt på femina update. Dette er en redigeret version.
Lyt til Vi Unges podcast ’Ægte’, hvor content creator og skuespiller Fredrik Trudslev og sexolog Lene Stavngaard tager dig med på seksualoplysningsrejse og forsøger at give dig svar på alt det, du burde have fået at vide til seksualundervisningen i skolen.