Gymnasieelever om sexisme: "Der bliver uddelt priser som 'Årets smukke pige'"
Johanne Rüter Würtzen og Antonie Hornøe Mørch er begge 18 år. Begge gymnasieelever i 3.g på Vibenshus Gymnasium i København. Begge bestyrelsesmedlemmer i organisationen Operation Dagsværk, der består af frivillige gymnasieelever fra hele landet. Og så er de begge optagede af køn og frihed til at være den, man er. – Når du spørger i Danmark, så vil de fleste sige: ”Ja ja, selvfølgelig er mænd og kvinder lige”, men det er ikke nok, at det bare er noget, vi tænker. Vi skal kunne leve op til det, vi siger, fortæller Johanne. Antonie er enig. Faktisk har det overrasket hende lidt, at der har været et problem. – Indtil Metoo-debatten tænkte jeg da også, at mænd og kvinder er lige i Danmark, og at der ikke var et problem. Men det er der. Og det skal løses.
“51% af jer har prøvet
at blive taget på brysterne
eller numsen uden at have
givet lov til det.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Må gerne sige fra
For både Johanne og Antonie er sexisme ikke bare noget, man læser om i en avis. For selv om de aldrig selv har oplevet sexisme og seksuelle krænkelser på egen krop, så ved de, at det eksisterer – også blandt unge i folkeskolen og gymnasiet. For eksempel til gymnasiefester, hvor deres veninder kan få kommentarer om deres kroppe og tøj, hvis de har taget en stram kjole på. På deres gymnasium er der hvert år kåringer af eleverne. Priser som ”årets smukke pige” og ”årets smukke dreng” skal uddeles. Og det er 3.g’erne, der står for nomineringerne. – Jeg vil sige, at der er noget censur over det. Og hvis du bliver nomineret, så bliver du også prikket til inden prisuddelingen. De spørger, om de må tage et billede af dig. Det er ikke bare dit Lectio-billede, der bliver hevet ud og udstillet.
“"Priser som ”årets
smukke pige” og ”årets
smukke dreng” skal
uddeles. Og det er
3.g’erne, der står for
nomineringerne."
Grænser på skemaet
I 2020 fyldte den obligatoriske seksualundervisning i skolen 50 år. De fleste har måske oplevet at skulle sætte et kondom på en gulerod eller at skulle læse om sex, kønssygdomme og prævention på en hjemmeside, andre husker nærmest ikke, at de har fået undervisning i det. Og det er faktisk ikke så mærkeligt. For i en undersøgelse lavet af Projekt SEXUS svarer fire ud af 10 15-24-årige, at de “slet ikke” eller “kun i ringe grad” har kunnet bruge skolens seksualundervisning til noget. Derfor kæmper Johanne og Antonie i Operation Dagsværk for, at seksualundervisning i skolen bliver taget meget mere seriøst. Og med emner, der også handler om andet end sex. – Ifølge vores forslag så skal seksualundervisningen foregå helt fra 0. klasse. Og så bliver folk sådan lidt ”åh nej, hvorfor skal vi snakke om sex der?”. Men det behøver ikke at handle om sex. Det kan være identitet og grænser, fortæller Antonie og fortsætter: – Altså når man så bliver ældre, og det måske er folk på ens egen alder, der gør tilnærmelser, så kender man bedre sine egne grænser og har lært, hvordan man kan sige fra.
“83% af jer synes ikke, at det er okay, når piger får kommentarer om, at deres tøj f.eks. er
sexet eller udfordrende.
Alle folk har usikkerheder – især unge mennesker. Så hvis man er lidt usikker i situationen, så kan man måske ikke engang overskue, hvad man skal gøre, hvis man ikke har lært det. At lære sig selv og sine egne grænser at kende kan være en udfordring. Ingen gider at være hende, de andre kalder ”følsom”, ”snerpet” eller en ”lyseslukker, der ødelægger den gode stemning”. Faktisk kan det næsten føles sværere at skulle sige fra end at finde sig i, at ens grænser bliver overskredet. – Jeg tror også, at unge generelt er meget konfliktsky mennesker, så vi vælger hellere ikke at sige noget og måske fysisk fjerne os i stedet for at sige ”Hey, du rørte mig lige, det ville være much appriciated, hvis du fremover ikke gør det”. Hvis du fjerner dig fra situationen, så løser du selvfølgelig problemet lige nu og her, men hvis den anden person måske ikke er klar over, at det, vedkommende gør, er meget krænkende over for andre mennesker, fordi de aldrig får det at vide, så løser det heller ikke et problem, siger Johanne.
“"Ingen gider at være
hende, de andre kalder
“følsom”, “snerpet” eller en
“lyseslukker, der ødelægger
den gode stemning."
Få styr på begreberne
Sexisme og seksuelle krænkelser bliver ofte blandet sammen til én ting. Men der ér forskel. Sexisme handler ikke om sex, selv om ordet lyder sådan. Det kommer derimod af det engelske ord “sex”, der betyder køn. Sexisme betyder derfor forskelsbehandling på grund af køn. Sexisme kan være, når kvinder får mindre i løn end deres mandlige kollegaer, selv om de laver det samme – fordi de er kvinder. Det kan også handle om forventningen om, at alle piger skal opføre sig pænt og ordentligt, eller forestillingen om, at “rigtige” drenge og mænd ikke græder.
Seksuelle krænkelser er derimod at få seksuel opmærksomhed, som man ikke har lyst til. Det kan enten være noget, der bliver gjort eller sagt. Berøringer på låret eller massage. Nogen, der forsøger at kysse dig, uden at du har givet lov først. Eller kommentarer om dine bryster eller numse. Det kan også være at blive spurgt om noget seksuelt, som du ikke har lyst til at svare på. For eksempel hvor mange du har haft sex med, eller om du er jomfru.
#Metoo I 2017 blev bevægelsen #Metoo kendt i hele verden, da særligt kvinder, men også nogle mænd, stillede sig frem og fortalte om seksuelle krænkelser og sexisme i filmbranchen i Hollywood. Herefter fortalte kvinder verden over lignende historier på sociale medier med hashtagget Metoo – der betyder “også mig” – for at vise deres støtte. I 2020 snakkede tv-vært Sofie Linde om en personlig oplevelse, hvor hendes grænse blev overskredet, da hun var 18 år, og det fik debatten til at starte igen i Danmark.
Kilder: cand.mag. i psykologi og forsker ved Københavns Universitet Mille Mortensen og faktalink.dk
“70% af jer har oplevet
at blive kaldt
luder, kælling eller
lignende ord.
Mærk efter
Det handler om at turde stå fast ved sine følelser og få sagt fra, for det kan være en stor hjælp, både over for den, der bliver krænket, og den, der krænker. Her nytter det ikke noget at spejle sig i sine veninder og deres grænser. For vi er alle forskellige og føler ikke de samme ting. – Det er dig, der har ansvaret for at stoppe, hvis der er nogen, der beder dig om at lade være med noget. Og så skal du selvfølgelig også tænke på det fremover, i forhold til hvordan du er over for andre mennesker. Men du har også til et vist punkt et ansvar for at kommunikere til et andet menneske, hvis du føler, at dine grænser er blevet overskredet, siger Johanne og afslutter: – Jeg tror helt klart, at det er vigtigt at snakke og kommunikere mere åbent. Og komme et sted hen, hvor man mere naturligt kan snakke om, hvordan man omgås hinanden, sådan så alle føler sig trygge. Det handler meget om tryghed.
“79% af jer mener ikke, at
skolerne underviser
nok i sexisme og
ligestilling.
HVORDAN HAR DU DET MED AT SIGE FRA?
Vi spurgte jer på Instagram, hvordan I har det med at sige fra, når nogen overskrider jeres grænser. Sådan lød nogle af jeres svar:
”KOMMER NOK AN PÅ, HVEM JEG SKAL SIGE FRA OVERFOR. MEN KAN IKKE SÅ GODT LIDE DET”
”SVÆRT, FOR JEG VIL IKKE GØRE FOLK KEDE AF DET”
”GODT, DET ER MIN KROP, OG DET ER MIG, DER BESTEMMER OVER DEN”
”SVÆRT. MAN BLIVER EFTERFØLGENDE ANGREBET OG FÅR AT VIDE, AT MAN IKKE KAN TAGE EN JOKE”
”JEG SIGER MEGET TIT MIN MENING, OG HVIS DER ER NOGET, JEG ER UTILFREDS MED”
”FINT NU, MEN SVÆRT, DA JEG VAR MINDRE”
”ELSKER DET! JEG HAR EN KÆMPE MAGT OVER MIG SELV OG MIN KROP”
”IKKE SÆRLIG GODT. JEG ER MEGET GENERT OG ENDER MED AT FØLE, AT DET ER MIG, SOM ER FORKERT”
”HVIS JEG HAR NOGEN OMKRING MIG, SOM VIL KUNNE HJÆLPE, HVIS DET SKABER PROBLEMER AT SIGE FRA, SÅ KAN JEG SAGTENS”
“53% af jer har sagt fra,
hvis I har oplevet noget
grænseoverskridende
Guide: Lær at mærke dine grænser
Kan jeg sige fra?
Hvis vi ikke siger fra, når folk vader ind over vores grænser, lærer vi langsomt os selv, at det er okay. Det er det ikke! Derfor er det vanvittigt vigtigt. Når man kan mærke, at ens grænser bliver overskredet, er det ikke sikkert, man kan sige fra i situationen, men et godt råd er at betro sig til dem, man er tryg ved senere. Ens bedste ven, forældre, klasselærer, en eller anden, man har i sit netværk, som man har tillid til. Så kan man måske samle mod til at sige fra.
Hvor længe efter hændelsen kan jeg sige fra?
Hvis din grænse er blevet overtrådt, så er det vigtigt at huske, at der IKKE findes en udløbsdato for, hvornår du kan vende tilbage og sige fra. Så hvis du har sovet på det – uanset om det er én eller 100 nætter – og kan mærke, at det stadig sidder i maven og ikke er fedt, så har du altså ikke spildt din mulighed for at gå tilbage og sige noget.
Har jeg overskredet andres grænser?
Ingen mennesker er perfekte. Det bedste, du kan gøre, hvis du er i tvivl, om du har overskredet en andens grænse, er at spørge. Fortæl om den konkrete situation, du er i tvivl om, og spørg den anden, om vedkommende er okay. Det kræver mod, for det kan være, de siger nej. Men så har du mulighed for at sige undskyld og lære, hvad du kan gøre anderledes en anden gang.
Kan jeg hjælpe andre?
Hvis du ser eller hører noget, hvor du tænker ”det var altså ikke okay”, selv om det er til en anden, kan det være en god idé at gå hen til vedkommende og snakke bagefter. Du kan sige: “Jeg hørte, at han sagde sådan der, eller jeg så, at hun gjorde sådan der. Hvis det havde været mig, så havde jeg syntes, at det havde været enormt grænseoverskridende. Hvordan oplevede du det?”. Du kan også tilbyde at gå med som støtte, hvis personen vil konfrontere den, han eller hun oplever sig krænket af.
Kilde: Mille Mortensen, cand.mag. i psykologi og forsker ved Københavns Universitet.