Hvis du tager både p-piller og ipren, er der en øget risiko for blodprop
Når menstruationen atter banker på, så er smerter i underlivet en fast følgesvend for mange piger og kvinder verden over. Akkurat ligesom p-pillen.
For at kunne få dagligdagen til at løbe rundt, tyer mange til smertestillende som ipren, men det er ikke uden risiko.
For kombinerer du p-piller med smertestillende, øges risikoen for, at du får en blodprop, betydeligt. Det viser et nyt dansk studie fra Nordsjællands Hospital, som er det første studie, der har undersøgt, hvilke konsekvenser det kan have at mixe de to lægemidler.
Helt konkret vil 23 ud 100.000 kvinder på en uge få en blodprop i ben eller lunge, hvis de tager p-piller og smertestillende samtidig. Det er betydeligt flere end risikoen, som p-piller eller smertestillende i sig selv medfører, og et langt højere tal, end forskerne havde regnet med at se.
Det fortæller Amani Meaidi, der til dagligt er postdoc ved Kræftens Bekæmpelse og er førsteforfatter på studiet, som netop er blevet udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift BMJ.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
– Vi blev overraskede, fordi det ligner, at lægemidlerne intensiverer hinandens effekt på risikoen for blodpropper, siger hun.
Den type smertestillende, som de har undersøgt i studiet, er non-steroide antiinflammatoriske midler, også kaldet NSAID, som for eksempel dækker over ibuprofen, der i daglig tale også hedder ipren. Panodiler er altså ikke en del af studiet.
Studiet viser, at blandt de kvinder, der tager denne type smertestillende, og altså ikke tager p-piller samtidig, så vil 4 ud af 100.000 hver uge få en blodprop.
Tilfældet er derimod 2 ud af 100.000 pr. uge for de kvinder, der kun tager p-piller og ikke smertestillende.
Det skal dog understreges, at der her er tale om den type p-piller, som er behæftet med den største risiko for blodpropper. Det er den type, der indeholder det, der kaldes for 3. og 4. generationsprogestiner.
Forskerne havde derfor regnet med, at risikoen ved at tage begge præparater samtidig ville kunne findes ved at lægge antallet sammen og dermed, at 6 ud af 100.00 kvinder pr. uge ville få en blodprop.
Men resultatet viste sig at være 23 ud af 100.000 pr. uge, og altså at være langt højere end det, de havde regnet med at se.
Dog er det ikke kun de kvinder, der tager p-piller i kombination med smertestillende, der er udsat for en øget risiko for blodpropper. Det gælder også de kvinder, der benytter sig af hormonel prævention som p-plaster og p-ring.
Fælles for de tre typer hormonel prævention er nemlig, at de indeholder østrogen. Og det er østrogenen, der er synderen i forhold til den øgede risiko for at udvikle en blodprop.
Studiet er et såkaldt registerbaseretstudie, hvor Amani Meaidi fulgte over to millioner danske kvinder i alderen 15-49 år. Ved hjælp af nationale registre kunne hun samkøre data over de receptudskrivninger, der sker på landets apoteker, med de kvinder, der får en blodpropsdiagnose.
Hul i forskningen
For Amani Meaidi er det dog vigtigt at gøre det klart, at kvinder ikke skal gå rundt og være bange, hvis de er på p-piller og samtidig tager smertestillende medicin som ipren.
– Blodpropper i ben og lunge er stadig det, vi anser som værende en sjælden bivirkning. Men set i lyset af alvoren af den her bivirkning, og det faktum at millioner af kvinder verden over tager de her lægemidler, så er det stadig relevant at prøve at reducere den lille risiko, siger hun.
Hun håber derfor, at studiet vil danne grobund for fremtidig forskning på området.
– Der er ikke noget forskning på området, og hvis man tænker over, hvor mange kvinder, der tager de her to ting sammen på verdensplan, så er det ret bemærkelsesværdigt, at der ikke foreligger noget videnskab om risikoen ved den her behandling, siger hun.
Brevkassen: "Hvilken prævention skal vi bruge?"
– I lægevidenskaben har vi jo et stort fokus på, hvordan forskellige former for behandling interagerer med hinanden, men den nysgerrighed har ligesom ikke rykket sig over på hormonel prævention. '
– Så jeg tror, at studiet vil sætte fokus på, at hormonel prævention er og altid vil være et lægemiddel, som vi er forpligtede til at undersøge alle aspekter af, siger hun.
Artiklen blev første gang bragt på femina:update. Dette er en redigeret version.