Samfund

Mobning på nettet og mobilen

Af Line Sølvhøj Jensen 8. februar 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hver dag bliver mange mobbet på nettet eller på sms. Er du blevet udsat for mobning? Og hvordan lærer du egentlig at sige fra, hvis du bliver mobbet online? Læs med her.

Mobning sker ikke kun "face to face". Det er noget, som foregår dagligt på nettet og over sms. Du har måske selv oplevet at få en stødende besked eller kommentar på Facebook, i en mail eller på sms, der har gjort dig ked af det, og så er det vigtigt, at du siger fra.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad er mobning over nettet eller på mobilen?
Når man mobber ansigt til ansigt, så sker det oftest ved, at man gør grin med nogen, hvisker af dem eller bagtaler dem. Det kan man ikke helt gøre på nettet, for så opdager offeret det jo ikke. Derfor sker mobning oftest ved lede kommentarer, hvor nogen skriver noget ondt om dig, som for eksempel at du er grim, har en dårlig stil eller gør grin med, at du har bumser, er lav/høj eller måske at du er over- eller undervægtig.

Eksempler på mobning i kommentarer på viunge.dk:
"Ad hvor er du klam!"
"Snob og grim stil!"
"OMG, jeg hader din stil!"
"Hader tøjet ligner noget en ko har kastet op"

Selv om kommentarerne er anonyme, så er det stadig mobning, og gør ondt på den, det går ud over. Hvis du har skrevet noget ondt eller sårene om andre, så tænk på, hvordan du selv ville have det.

Læs også: Pas på dig selv på nettet.

Hvem sætter mobningen i gang?
Dem, der mobber andre, er ofte piger eller drenge, som selv har et dårligt selvværd eller er jaloux. Det kan være, de mobber for at skjule deres egne problemer eller fjerne fokusset fra dem selv og deres svagheder. Og hvis de kan mobbe anonymt, så bliver det bare lidt lettere at få det til at gå ud over andre. Derfor skal du altid huske på, at dem, der har behov for at mobbe andre, er dem, der har behov for at "træde" på andre, fordi de har det dårligt selv.

Hvad kan mobning gøre?
Det er respektløst og ondt at mobbe andre, og mobberne er oftest slet ikke klar over, hvad det kan gøre ved dem, det går ud over. Mobning kan ødelægge ens selvværd resten af livet. Man ender nemlig med at tro på alle de lede kommentarer, som man læser, og så kan man blive usikker på sig selv.

Læs også: Sæt en stopper for mobningen.

Hvad kan du gøre?

• Snak med nogen om det. Det føles helt sikkert rart at snakke med nogen, som kan fortælle dig, hvor fantastisk et menneske, du er, og som kan få dig til at indse, at mobberne ikke har ret.

• Snak med din lære om, at han eller hun kan tage emnet op i klassen, så der bliver sat fokus på det.

• Konfronter dem, der mobber dig, og sig, at det ikke er okay.

• Ignorer det og lad være med at bruge tid på sådan nogle åndssvage kommentarer. Heldigvis er det mobberne, der er dumme, og ikke dig!

• Gør, hvad du kan, for ikke at blive konfronteret med mobningen. Får du en e-mail eller en sms fra mobberne, så slet den uden at læse den. Slet også mobberne på Facebook, hvis du er ven med dem.

Lær at sige fra over for gruppepres.