Samfund

Sms’er kan skade dine karakterer

Af Stine Kærsgaard 16. oktober 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Ifølge ny forskning kan overdreven sms-skrivning gå ud over dine præstationer i skolen …

Er du en af dem, der både skriver sms’er, når du laver lektier og ligger i din seng, hvor du egentlig burde sove? Måske skulle du overveje at skrue lidt ned, for ny forskning peger på, at overdreven sms-skrivning kan gøre, at du klarer dig dårligere i skolen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Ulemper ved at sms'e med dit crush

Studiet, som ser på sammenhængen mellem psykologi og mediekultur, havde til formål at undersøge, hvordan sms-afhængighed blandt unge piger rent faktisk påvirkede dem. Derfor undersøgte de 400 pigers sms-vaner, og heraf fremgik det, at nogle faktisk var så afhængige af at skrive sms’er, at det blev en form for tvangstanke og noget, de bare SKULLE gøre.

Folkene bag undersøgelsen mener, at tvangs-sms’eriet kan sammenlignes med ludomani, og man fandt ud af, at dem, der var rigtigt afhængige, både havde problemer med søvn og lektier i en sådan grad, at det faktisk gik slemt ud over karaktererne.

Selv om vi absolut ikke kan undvære vores telefoner, er der måske grund til at skrue lidt ned, hvis vi føler os afhængige af at svare tilbage på sms’erne lige så snart, de tikker ind.

Læs også: Sådan ændrer sociale medier din hjerne

Er du afhængig af at skrive sms’er?

Hvis du er afhængig af at få "likes" på de sociale medier, så læs her, hvad du kan gøre ...

Hjælp!Jegerafhængigaflikes

De sociale medier er kommet for at blive. Derfor kan vi heller ikke komme uden om, at meget af vores kommunikation foregår her. Det er okay, at vi skriver søde ting til hinanden eller liker vores veninders billeder, da det er en ny form for samvær. Ulempen er dog, at de sociale medier og hele like-funktionen gør, at det er blevet nemmere at måle, hvor meget bekræftelse man får ud fra antallet af likes. Når vi kan se og måle det, bliver vi også lettere påvirkede af det.
Den hurtige vej til likes og bekræftelse gør, at man bliver afhængig af den. Helt konkret vænner vi faktisk vores hjerner til at få et lille skud dopamin, som er et lykke-hormon, hver gang vi får et like på et af vores billeder eller kommentarer. Oplever vi pludselig ikke at få alle de likes, som vi er vant til, bliver hormonet ikke sendt ud i kroppen mere, og det gør, at vi kan opleve at komme i rigtig dårligt humør! Tankevækkende at likes faktisk kan føre til afhægighed!
Foto: Shutterstock
Ligesom du nok har oplevet, at folk kan være lidt mere grove på nettet, end de er i virkeligheden, er det den anden vej rundt også nemmere for folk at give komplementer på nettet – og de sociale medier. I stedet for at søge bekræftelse gennem selfies og andre ting, så øv dig på at finde den bekræftelse andre steder. Dyrk de ting, du er god til, og lær at værdsætte et kompliment, som siges i virkeligheden endnu mere.
Foto: Shutterstock
Starter du selv med at begynde at rose folk mere og give dem komplimenter så som: ”hvor ser du godt ud i dag”, eller: ”det var virkelig sjovt, det du skrev i går”, kan du måske starte en ny trend i din venindegruppe – en trend der går på, at det er lige så sejt - hvis ikke sejere - at give komplimenter ”in real life” frem for kun på de sociale medier. Start med at gøre det selv – så vil dine veninder måske følge dit gode eksempel.
Foto: Shutterstock
Som sagt er de sociale medier og hele like-funktionen blevet en del af vores liv. Vi har vænnet os til at få anderkendelse gennem de billeder, vi poster, og de ting vi skriver på nettet. Det er okay at føle sig glad, når man får søde kommentarer eller synes, det er ærgerligt, hvis ingen rigtigt reagerer på et billede, man selv synes er superfedt. Det må bare ikke tage så meget overhånd, at hele ens livsglæde afhænger af likes og søde kommentarer. Anderkendelse og bekræftelse er lige så meget noget, som du skal opsøge uden for de sociale medier!
Foto: Shutterstock

Læs mere om