kyssesyge
Helbred & balance

Kyssesyge: Alt du skal vide

Af Stine Nielsen 13. maj 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Kyssesyge er en virkelig nederen sygdom. Hvordan ved du, om du har kyssesyge, og hvad kan du gøre ved det? Bliv klogere her!

Kyssesyge rammer mange teenagere, men selv om det er en almindelig sygdom, er den stadig superirriterende og ubehagelig at få. Her får du alt, du skal vide om sygdommen!

Fakta om kyssesyge:

- Kyssesyge (eller mononukleose som det også hedder) er en virussygdom.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Den smitter gennem spyt - for eksempel når man kysser - og det er derfor, det kaldes kyssesyge. Du kan dog også blive smittet, hvis nogen nyser tæt på dig og lignende. Man behøver altså ikke at kysse for at få kyssesyge!

- Der går 30 - 50 dage, fra du bliver smittet, til du kan mærke symptomerne. Det kaldes inkubationstid.

- Det rammer især unge i alderen 10 - 25 år.

- Sygdommen varer normalt i to til fire uger, men i nogle tilfælde går der endnu længere tid.

- Der findes ingen kur mod kyssesyge, fordi det er en virus, men man kan lindre symptomerne.

- Har du først haft sygdommen en gang, så får du det aldrig igen. Så er du nemlig immun.

Læs også: Hvad kan man lave, når man er syg?

Sådan føles det:

- Først føles det som almindelig influenza, men i modsætning til influenza går symptomerne ikke væk efter en uge.

- Du bliver meget træt, du får feber, ondt i musklerne, hovedpine, ondt i maven og hævede lymfeknuder i halsen, under armene og i lysken.

- Du får slem halsbetændelse og hævede mandler. Hvis du kan se noget hvid belægning på dine mandler, når du kigger ned i halsen, har du højst sandsynligt kyssesyge.

- Lægen kan se, om du har det ved hjælp af blodprøver og en podning af halsen. Hvis du har halsbetændelse eller influenza i lang tid, bør du gå til lægen og blive tjekket for kyssesyge!

Læs også: Undgå at blive syg

Sådan behandler du kyssesyge:

Der findes som sagt ingen kur mod kyssesyge, men du kan hjælpe helbredet lidt på vej.

- Sørg for at hvile dig. Det kan blive kedeligt at ligge stille i længden, men det gælder altså om at spare på kræfterne, når du er syg!

- Drik varme drikke som for eksempel kamillete, når du har ondt i halsen.

- Drik masser af vand, når du har feber.

- Når du er blevet rask, så vent alligevel minimum fire uger med fysisk aktivitet som gymnastik og anden sport, for det kan skade dine organer.

Læs også: Har du en arvelig sygdom?

I galleriet kan du læse, hvad du kan lave, når du er syg!

Detkandulave,nårduersyg

Nej, udvalget i fjernsynet er altså ikke særligt spændene klokken et om eftermiddagen, så det er nu, du virkelig skal sætte pris på streamingtjenesterne. Skynd dig at starte den serie, du altid har villet se, men ikke lige har haft tid til, og se et par sæsoner igennem. Win!
.. og selvfølgelig ikke på dit værelse, men på din telefon, computer eller tablet! Når du alligevel bare ligger på langs med din smartphone eller tablet, kan du bruge lidt tid på at gå dit billedarkiv igennem og få ryddet op. Det samme gælder også for de billeder, du har liggende på Facebook og Instagram – måske er det tid til at få slettet lidt af det gamle, som du ikke er så stolt over mere?
Kan du ikke overskue at kigge ind i en skærm, er en bog måske en bedre løsning. Du kan for eksempel genlæse en af dine yndlingsbøger, eller låne en af din mor eller søster. Hvis du er megasej, og ikke kan overskue at komme bagud i skolen, kan du læse forud i en af de bøger, I er i gang med i for eksempel dansk eller engelsk.
Er en bog ikke lige noget for dig? Så findes der heldigvis en masse seje blogs på nettet, og mon ikke et par af dem kan fange din opmærksomhed? Der burde i hvert fald være til nogle timers læsning, og måske kan de inspirerer dig til et cool projekt, til når du er rask?

Læs mere om