Vi Unge undersøger: Hvad betyder transkønnet?
Har du styr på, hvorfor det er vigtigt at respektere andre menneskers pronominer? Og hvad er det egentlig ”TERF” betyder, og hvorfor er de så farlige? Få svarene lige her.
Hvad betyder det at være transkønnet?
Hvis man er transkønnet, så identificerer man sig som et andet køn end det, man blev tildelt ved fødslen.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Det betyder, at en transkvinde er en kvinde, selvom hun blev tildelt et andet køn ved fødslen. I denne sammenhæng har det tildelte køn ingen betydning. Hun er lige så meget en kvinde, som hvis hun var blevet født med kvindelige kønsorganer.
Det er også vigtigt at huske på, at der ikke findes betingelser for, hvornår man kan betegnes som en ”ægte” kvinde. Hvis man identificerer sig som en kvinde, er man en kvinde.
At være transkønnet har slet ikke noget at gøre med ens seksualitet. Transkvinder, der er tiltrukket af mænd, identificerer sig ofte som som heteroseksuelle eller biseksuelle.
Hvad betyder det at være ciskønnet?
Hvis man er ciskønnet, så identificerer man sig med det køn, man fik tildelt ved fødslen. Det betyder, at hvis man blev født med eksempelvis kvindelige kønsorganer og samtidig identificerer sig som en kvinde, så er man ciskønnet.
Der er mange privilegier forbundet med at være ciskønnet, fordi mange lever op til de sociale normer, samfundet har til mænd og kvinder. Det betyder, at ciskønnede personer ikke oplever den samme form for diskrimination som transkønnede og ikke-binære-personer gør.
Det er vigtigt at huske, at ciskvinder ikke er mere kvindelige end transkvinder. Du er ikke en ”rigtig” kvinde, bare fordi du blev født i en krop med kvindelige kønsorganer, og derfor har din kvindelighed heller ikke noget at gøre med, hvilket køn du blev tildelt ved fødslen.
LÆS OGSÅ: 24 inspirerende kvinder, vi ser op til
Hvor mange køn er der?
Der er mange, der har en idé om, at der kun findes to køn: mand og kvinde. Men det er langt fra rigtigt.
Personer, der er ikke-binære, identificerer sig hverken som mænd eller kvinder. Mange, men ikke alle, bruger derfor i stedet pronomenerne de/dem.
Der er også mange personer, som har en flydende kønsidentitet. Det betyder, at de ikke identificerer sig med ét bestemt køn, men i stedet ser det som noget, der skifter over tid. Det kan for eksempel være, at man i nogle perioder identificerer sig maskulint, mens man på andre tidspunkter identificerer sig feminint.
Det betyder, at der ikke findes køn, der er mere rigtige end andre.
Hvorfor er pronominer vigtige?
Du har måske lagt mærke til at mange personer har enten ”she/her”, ”they/them” eller ”he/him” stående i deres bio på deres Instagram-profiler. Helt enkelt betyder det, at det er de pronominer, de identificerer sig med, og det er derfor sådan man skal tiltale dem.
Når man deler sine egne pronominer, er det med til at normalisere kønsidentitet som samtaleemne. Når man bruger sine pronominer i sin bio på Instagram, er det et skridt mod inklusivitet, fordi det skaber et tryggere sted for transpersoner. Delingen af pronominer er nemlig med til at støtte ikke-binære- og transpersoner, som oplever byrden af at skulle forklare deres valg af pronominer igen og igen.
Mange LGBTQ+-organisationer opfordrer derfor alle, uanset kønsidentitet, til at dele sine pronominer, så samtalen om køn bliver en naturlig og tryg del af vores alle sammens hverdag.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal tiltale en person, så kan du altid spørge, "hvilke pronominer foretrækker du?". Husk, at det aldrig er i orden at stille spørgsmålstegn ved andres pronominer gyldighed. Hvis en person siger, at de er de/dem, og vil omtales sådan, bør man gøre det.
Hvad betyder TERF?
TERF står for Trans-Ekskluderende Radikal Feminist. Det er personer, som siger, at de kæmper for kvinders rettigheder, samtidig med, at de forsøger at begrænse transkvinder.
TERFs er derfor en trussel mod transkønnede personer, fordi de nægter at anerkende, at de eksisterer. De er med til at gøre verden mere utryg for transpersoner ved at sprede transfobi og ved at kæmpe imod deres menneskerettigheder.
Hos Vi Unge er transfobi IKKE velkommen. Vi accepterer og hylder alle, uanset køn, race, krop eller seksualitet, og vi vil gøre vores bedste for at få alle til at føle sig velkomne.
Hvis du har lyst til at lære endnu mere, kan du besøge LGBT+ Danmark, som i over 70 år har arbejdet for at sikre danske LGBT+-personers rettigheder.