Tankemylder og klamme hænder? 8 råd til eksamensnervøsitet
Du kender det nok. Høj puls, klamme håndflader og ikke mindst tankemylder. I eksamensperioden kommer alle følelser i spil, og det kan være svært at holde hovedet koldt.
Og det forstår vi godt. Derfor har vi samlet 8 råd, du kan bruge, hvis din nervøsitet er løbet løbsk.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
1. Accepter, du er nervøs
Det første skridt på vejen er at se din nervøsitet i øjnene. Og husk, det er helt normalt at være nervøs. Faktisk kan nervøsitet hjælpe dig med at præstere bedre, selvom det kan være svært at tro. Nervøsitet kan, i de rette mængder, gøre dig skarpere og mere koncentreret.
2. Fortæl det til din lærer
Det kan hjælpe at være ærlig om din nervøsitet. Tal med din lærer om det, for så har din lærer mulighed for at tage ekstra hensyn til dig - eller måske endda give dig et par gode råd til eksamen.
3. Snak med dine venner
Du og dine venner er sikkert alle sammen nervøse. Derfor kan det være rart at dele sine tanker med hinanden. Måske har i gjort jer nogle gode erfaringer, i kan dele med hinanden?
4. Tal dig selv op
Du er god nok, som du er. Men hvis du har svært ved føle det, kan du lave en liste med fem af de ting, du har været stolt af det seneste stykke tid. Det behøver ikke at have noget med skolen at gøre, det kan f.eks. være, at du har hjulpet en ven. Ved at minde dig selv om dine gode sider, kan du bryde negativt tankemylder.
5. Undgå at sammenligne dig
Selvom det kan være rart at tale med dine venner om eksamen, skal du passe på med at sammenligne dig. Det, som virker for din ven, behøver ikke nødvendigvis at virke for dig. Du kan måske også få fornemmelsen af, at alle andre har styr på det, men de fleste bliver usikre op til eksamen.
6. Drop karakterræset
Noget af det bedste du kan gøre, er at glemme karakterer for en stund. Husk, at du er lige meget værd, hvad end du får 02 eller 10. Fokuser på din indsats og gør det bedste du kan, så kan ingen ikke kræve mere.
7. Hvad er det værste, der kan ske?
Spørg dig selv, ”hvad er det værste der kan ske”, for så opdager du, at selv det værste scenarie nok skal gå. Og når du har gjort det, så spørg dig selv, hvor sandsynligt det er, at det værste scenarie rent faktisk kommer til at ske.
8. Søg professionel hjælp
Hvis intet hjælper, kan det være, du har eksamensangst. I det tilfælde kan det være en god idé at søge hjælp hos en psykolog. På den måde kan du få nogle skræddersyede værktøjer, som passer til dig, så du kan få kontrol over din eksamensangst.