Identitet

Sådan tjekker du op på nyheder om dit idol

Af Susie Pedersen 7. august 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du fået færten af en nyhed om dit idol, som du simpelthen ikke ved, hvordan du skal forholde dig til? Så læs med her, hvor vi fortæller, hvad du kan gøre.

Du hører en nyhed om dit idol, og du er fuldstændig sikker på, at det er forkert. Men hvad gør du? I stedet for at flippe ud på alle i nærheden af dig og skrive dumme ting i kommentarfeltet, kan du i stedet gå mere konstruktivt til værks.

Læs også: Drømmer du om at blive journalist?

Måske har du ret i, at rygtet var usandt, og måske har du ikke ret. I galleriet herunder kan du se, hvordan du kan tjekke op på nyheder om dit idol.

Sådantjekkerduopnyhederomditidol

Det første, du skal have i tankerne, når du læser en nyhed, er, at journalister ikke selv må opdigte indhold. Det er ganske enkelt ikke tilladt. De vil altid have informationerne fra et interview lavet af dem selv, fra en kilde, fra de sociale medier eller fra et interview lavet af en anden.
Ofte bygger pålidelige nyheder på citater fra stjernerne selv eller mennesker tæt på dem, der står frem med navn og identitet. Det er langt sværere at vurdere ægtheden, hvis det er en kilde uden navn fra et mere eller mindre tilfældigt medie, der udtaler sig om nyheden.
En sikker vinder er, når nyheden er bekræftet fra stjernen selv eller en talsmand. Den er god nok, hvis en repræsentant for dit idol bekræfter eller afkræfter en nyhed, for så er det uden tvivl sandheden.
Hvis du finder beviser eller modbeviser på de sociale medier, er det vigtigt, at du vurderer, om det overhovedet er troværdige profiler. Tjek på google, om dit idol har en verificeret Twitter- eller Facebookprofil, og pas på, at du ikke lader dig narre af de mange falske, der florerer. Det blå lille tegn ud for stjernernes navne betyder, at profilerne er ægte. Hvis du ikke selv kan finde opdateringen eller tweetet på stjernens væg eller feed, er der også fare for, at det er klippet sammen.
Lige meget hvor meget vi ville ønske, at stjernerne skrev private beskeder og sms’er til deres fans, så er det VIRKELIG usandsynligt, at det sker. Derfor skal du ikke tro på de billeder, der nogle gange bliver tryllet frem af sms-beskeder og ”direct messages” sendt direkte fra stjernen til en fangruppe. Det er højst sandsynligt fake!
Hvis man er rigtig mange, der bliver kede af en nyhed om en stjerne, kan der opstå små modteorier i fangrupper, som spreder sig med lynets hast. Tit opstår de simpelthen fordi, nogle nægter at tro på det, de læser, og derfor prøver at finde en forklaring.
Læser du nyheden på et stort, anerkendt medie, så har journalisterne gjort det hårde arbejde for dig, og du kan roligt tro på det, du læser. Hvis du derimod læser nyheden på en blog eller hører den fra mund til mund uden nogen beviser, så er det meget mere tvivlsomt. Kig efter beviset på Twitter, hvis rygtet siger, at stjernen selv har sagt det der, eller tjek, hvem der har udtalt sig og til hvilket medie.
Hvis det viser sig, at nyheden er sand, selv om du håbede det modsatte, så start med at tælle til 10. Der er intet, du kan gøre ved det, og du kommer hurtigt til at skrive noget grimt – noget du fortryder – i kampens hede. Der er ingen grund til at svine journalisterne, der har skrevet historien, eller de mennesker, der er glade for nyheden, til.
Hvis et medie har skrevet en nyhed, der viser sig at være decideret forkert eller bygger på uægte oplysninger, så trækkes den tilbage, og så skal du nok få det at vide. Men der er ingen medier, der lyver med vilje, og journalister skriver kun historier, de mener, er 100 procent sande.
Her på Vi Unge oplever vi nogle gange hate for de artikler, vi skriver. Husk på, vi er et medie, der skriver nyheder om stjernerne – både gode og dårlige – og vi kunne aldrig finde på at lyve i vores artikler. Man må gerne være uenig, men det er vigtigt at holde en god tone i debatten.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.