Der er ikke noget mere frustrerende end ikke at kunne falde i søvn. Nogle gange kan det være fordi man har tankemylder, og andre gange fordi man bare ikke er træt. Men der findes heldigvis nogle måder, man kan gøre det lidt lettere for sig selv. Vi Unge har samlet 12 tips til at falde i søvn.
Søvn

11 tips til at falde i søvn

Adele Bennett-Larsen 7. oktober 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Canva
Der er ikke noget mere frustrerende, end ikke at kunne falde i søvn. Nogle gange kan det være fordi, at man har tankemylder, og andre gange fordi man bare ikke er træt. Men der findes heldigvis nogle måder, man kan gøre det lidt lettere for sig selv. Vi Unge har samlet 11 tips til at falde i søvn.

Kender du det, når man bare ikke kan falde i søvn, og man nærmest tæller ned til, hvornår man skal op og i skole, og hvor lidt søvn man så får?

Hvis du gør, så er du ikke den eneste. Der er nemlig rigtig mange børn og voksne, der lider af søvnproblemer.

Vi har derfor samlet 11 tips til dig, der har svært ved at falde i søvn.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  1. Du har sikkert hørt det før, men lyset fra vores skærm på mobilen, tabletten eller tv’et er forstyrrende for vores søvn. Derfor kan det hjælpe at komme ind i en rutine, hvor man ikke kigger på sin skærm før man skal sove.

  2. At læse en bog kan være en god metode til at falde i søvn, da læsning ofte gør en træt.

  3. Der findes diverse playlister på streamingtjenester, hvor du kan lytte til beroligende lyde eller stemmer, der prøver at tale dig til ro.

  4. Dybe vejrtrækninger kan hjælpe din krop med at falde til ro. Der findes blandt andet vejrtrækningsøvelsen 4-7-8, hvor du trækker vejret ind i 4 sekunder, holder vejret i 7 sekunder og puster ud i 8 sekunder.

  5. Det kan hjælpe at sætte din mobil eller tablet på flytilstand, når du går i seng, så du ikke bliver forstyrret af beskeder og notifikationer. Dèt at du ved, at du ikke kan blive forstyrret af brummen eller lyde kan i sig selv gøre, at du slapper mere af.

  6. Det siges, at det hjælper søvnmønsteret, hvis man går i seng og står op på nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Husk at man som teenager gerne skal have 8-10 timers søvn hver dag - så det skal du have med i regnestykket, ift. hvornår du skal i seng, og hvornår du skal op.

  7. Motion i løbet af dagen kan også hjælpe dig til bedre at falde i søvn om aftenen, da du får forløst noget af den energi, som måske ligger og ulmer i dig om aftenen.

  8. Har du meget tankemylder, kan det hjælpe at skrive dine tanker ned i løbet af dagen - og gerne inden du skal sove, så du har mindst muligt at tænke på. Du kan både skrive dine tanker ned i en dagbog, i stikordsform, som digt eller historie – så længe tankerne kommer ud af dit hoved og ned på skrift.

  9. Et varmt bad inden du skal sove kan være med til at gøre din krop varm og afslappet, så den er klar til en lang og god nattesøvn.

  10. Er der meget støj der hvor du bor, eller er du blot meget lydfølsom, så kan det hjælpe at sove med ørepropper. Du kan finde nogle i Matas eller på apoteket, som passer godt til dine ører. Det samme gælder i forhold til lysfølsomhed; der kan du prøve at sove med sovebriller.

  11. Har du længe haft problemer med at falde i søvn og har du prøvet alverdens metoder uden held, kan du snakke med dine forældre om det og måske få en tid hos din læge og få professionel hjælp og vejledning.

Vi håber, at du kan bruge nogle af vores tips. Og husk, at snakke med dine forældre om dine søvnproblemer, da de måske har nogle andre tips, du kan bruge.