Ida-Sophia: ”Det er menneskeligt ikke altid at have det godt”
Vidste du, at 73% af unge kun føler sig gode nok, når de har succes på næsten alle områder i livet? Og at 45% føler, at deres venner og veninder har et bedre liv end dem?
Det viser en ny rapport om unges trivsel lavet af Ungetrivselsrådet, og det er noget, som organisationen Headspace ønsker at forandre.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Derfor har de lavet den nye kampagne "Det’ Okay", der har missionen om at nedbryde tabuet om det at kæmpe med sit mentale helbred. I kampagnen viser en række Headspace-ambassadører deres sårbarheder frem i portrætter af fotografen Petra Kleis, og igennem en ny podcast, lavet i samarbejde med The Voice, uddyber de deres allersværeste perioder, samt inderste tanker og følelser.
Ida-Sophia Petersen er vært på Headspace-podcasten "Det’ Okay", og heri interviewer hun ambassadørerne om alt fra kropsidealer til sorg.
Hvad er Headspace?
Headspace Danmark er en rådgivning, som giver unge mellem 12 og 25 år muligheden for at få nogen at tale med. Deres rådgivning er gratis og uforpligtende, og du kan være anonym, hvis du ønsker det. Læs meget mere om organisationen her.
– Der er en forventning om, at man i dag nærmest skal præstere hele tiden for at være noget værd: Man skal arbejde, man skal have mange venner og man skal være social, have det bedste forhold til sin egen krop, og også gerne vise det hele på Instagram samtidig, fortæller hun.
Vi har taget en snak med Ida-Sophia om mentalt helbred, hvor hun fortæller om vigtigheden i at tale med andre om svære ting.
Hvorfor har du valgt at deltage i Headspaces kampagne ”Det’ Okay”?
– Jeg har valgt at deltage, fordi jeg har arbejdet som ambassadør for Headspace længe nu, og jeg synes, deres arbejde med at tale højt om følelser er så vigtigt. Det er noget, jeg ville ønske, havde været der, da jeg selv var ung.
Hvordan tror du, vi alle sammen kan blive bedre til at tale om at have det svært?
– Jeg tror, vi bliver bedre til at tale om svære ting ved først og fremmest at anerkende, hvordan det er en menneskelig ting, ikke altid at være i godt humør eller at have det godt, og at det er lige så normalt, som at slå en bøvs eller lave en TikTok-video. Jeg tror, vi skal blive bedre til at lade de svære følelser fylde, i stedet for at forsøge at skjule dem, og så tror jeg på, at vi skal blive bedre til at skabe et sprog, hvor vi taler om følelser og ikke er bange for at ødelægge en stemning ved at fortælle, hvordan vi har det.
Vi Unge undersøger: Hvad er toxic positivity?
Hvad er et godt mentalt helbred for dig?
– Godt mentalt helbred for mig er, at man tager sig selv alvorligt på den måde, at man øver sig i alt fra at sige pænt nej tak til at mærke efter på de signaler, kroppen sender, og derefter reagerer på dem. At man ikke slår sig selv oven i hovedet, hvis man er træt eller ugidelig eller ked af det, men giver sig tid til at slappe af og tale med nogen, man holder af, eller søge hjælp ved læge, psykolog eller Headspace, hvis man har bekymringer, der er for store til at kunne overskue selv. At kunne række ud og spørge om hjælp, er nøglen til er godt mentalt helbred for mig.
Hvornår fandt du ud af, at der er flere, der har de samme udfordringer som dig selv?
– Det gjorde jeg, da jeg første gang begyndte at tale højt om mine følelser. Da jeg første gang talte åbent om depression, angst og ensomhed, viste det sig, at så snart man åbner op for den slags emner, så er der en masse andre mennesker, der også kan få lettet deres hjerte. Ligesom i skolen når man ikke har forstået noget, og ikke orker række fingeren op og stille spørgsmål, og en anden så gør det, så man bliver lettet over både at få svaret, men også ikke at være den eneste, der ikke forstod det.
Hvad er dit bedste råd til at komme igennem en svær tid?
– Mit bedste råd er, at alting bliver lettere af at slippe skammen. At huske på, det aldrig er din egen skyld, hvis du har det dårligt, men det samfund, og måske de omgivelser, du befinder dig i. Tal med nogen, du stoler på, og bed om hjælp. Det er altid første skridt ud af en svær tid.