Ali Haydar
Kultur

Ali Haydar er opvokset i Danmark, men har ikke dansk pas. Nu har han lavet en forestilling om kampen for at høre til

af Bonna Haagen Pedersen 20. april 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Vi Unge
Vejen til at få det røde, danske pas er for mange lang og fuld af forhindringer. Dansekollektivet COMPOUND og Ali Haydar sætter i forestillingen "PAS" fokus på de udfordringer og følelser, der følger med dét at blive en accepteret del af Danmark.

Forestil dig, at du er født og/eller opvokset i Danmark.

Du har gået i børnehave, i folkeskole og er startet på en ungdomsuddannelse i landet.

Det er her, du bor, har dine venner og måske også passer dit fritidsarbejde.

Men selv om du har levet hele dit liv, eller det meste af det, her, har du ikke det rødbedefarvede pas og dansk statsborgerskab.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er virkeligheden for flere både unge og voksne i Danmark, der kæmper for at blive en accepteret del af det land, som de bor i.

Netop den kamp sætter danseforestillingen “PAS – Kampen om at høre til” fokus på.

På scenen på Aveny-T folder kunstnerkollektivet Compound og instruktør Ali Haydar de følelser og udfordringer ud, som følger med dét at blive en accepteret del af Danmark og ønsket om det røde pas.

Forestillingen tager afsæt i nutidens Danmark og handler om den unge Isam, spillet af Ali Jassem, som lever et helt almindeligt liv med sin familie og sine venner, da han pludselig får en besked i sin e-Boks.

I beskeden står der, at han skal forlade landet. Skrækslagen og desperat samler han sit hold for sammen at udtænke en plan for, hvordan han kan blive i det land, han er født i.

Med støtten fra sit fællesskab må Isam kæmpe for at få det røde, danske pas.

– Idéen opstod, da jeg selv sad med mine papirer i slutningen af januar og fik en besked, med ordlyden, at hvis jeg ikke afleverede dem ugen efter, så ville jeg blive sendt hjem, fortæller medstifter af kunster-kollektivet Compound og instruktør Ali Haydar.

Udover at være instruktør på forestillingen er Ali Haydar også selv danser og koreograf, og han har ligesom forestillingens hovedperson heller ikke noget dansk pas, på trods af at have levet størstedelen af sit liv i landet.

Han kom til Danmark fra Irak, da han var syv år gammel, og har kun en permanent opholdstilladelse.

For Ali Haydar var en del af motivationen, for at forestillingen skal belyse emnet, at der ikke er nok mennesker, der kender til problematikken.

– Mange mennesker, der har et pas, ved ikke, hvor hårdt det kan være for andre at kæmpe for at få det. For os, der ikke har det, betyder det rigtig meget og er noget, mange tænker over hver dag, siger Ali Haydar.

Frygten for at blive sendt ud

Da Ali Haydar selv modtog beskeden, om at han ville kunne blive sendt ud af Danmark, hvis han ikke sendte sine papirer, tænkte han først, at det var lidt komisk, fordi beskeden var så “dramatisk”.

Men frygten for at blive sendt ud, satte hurtigt ind.

– Ligesom for karakteren Isam, er det en frygt for, at der en dag lander en besked i e-Boks, om at man bliver sendt hjem. Selv om jeg ikke selv tænker over frygten hver dag, ved jeg, at der er mange, der gør, fortæller Ali Haydar.

I den danske befolkning, var der i 2020 omkring ni procent, svarende til omkring 537.000 personer, der ikke havde dansk statsborgerskab. I dag er det 10,5 procent af indbyggerne i Danmark, der ikke har dansk statsborgerskab.

Over 54.000 børn og teenagere, der er født i Danmark, havde i 2021 ikke dansk statsborgerskab.

Ali har for nylig ansøgt om permanent opholdstilladelse, og skal nu vente et år på at få svar. I mellemtiden kan han ikke rejse nogen steder, da hans pas snart udløber og han derfor må vente på svaret på sin opholdstilladelse.

Hvor passer jeg ind?

Udover at portrættere kampen for det røde pas, ønsker Ali og resten af holdet bag forestillingen også at give et ærligt indblik i det at være opvokset mellem to kulturer.

– Jeg tror, man har lidt identitetskrise, om man vil det eller ej. Vores generation, 2. generationen, har haft en anden mulighed for at reflektere over det end vores forældre. Vi har både lært fra vores forældre og den kultur og fra danskheden omkring os, vi kan forene de to ting og fortælle de historier, det rummer, lyder det fra Ali Haydar.

I forestillingen kombinerer kunstnerkollektivet Compound flere udtryksformer, bl.a. spoken word, film og en ny generation af dansere i et urbant mash-up.

Og så indeholder den en bredere repræsentation af artister, som Ali Haydar selv har savnet på de danske scener.

– Hvis jeg havde set den her forestilling, da jeg var lille, havde det været magisk for mig.

Hør Ali fortælle, hvad han håber folk tager med fra forestillingen i videoen nedenfor.

@viunge I dag har danseforestillingen “PAS - Kampen om at høre til” premiere på Aveny-T ✨ Forestillingen er skabt af dansekollektivet @𝘾𝙊𝙈𝙋𝙊𝙐𝙉𝘿 og spiller fra i dag og indtil den 22/4 - hør instruktør @ᴀʟɪ ʜᴀʏᴅᴀʀ fortælle, hvorfor han finder historien vigtig 🫶 #teater #forestilling #dans #danskpas #opholdstilladelse #instruktør #skuespil #dansktiktok #tiktokdanmark #dancetok #fypdanmark ♬ Trap, hip hop, dark beat ♪(963369) - Ninja_Muzik_Tokyo

"PAS – Kampen om at høre til” kan ses på Aveny-T fra den 19-22. april.

Compound forestilling
Foto: PR