6 råd til dig, der er tæt på en med en spiseforstyrrelse
1. SIG DET TIL DINE FORÆLDRE
Man skal ikke stå alene med den byrde, det er, at være tæt på en, der har en spiseforstyrrelse. Derfor er det vigtigt, du fortæller dine forældre om situationen, så du selv får den støtte, du har brug for. På den måde sikrer du dig også, at der er nogle voksne, der kender til spiseforstyrrelsen, og det er vigtigt.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
2. SPØRG IND
Grundlæggende ligger en stor del af din opgave i at være en god støtte. Spørg ind, vær nysgerrig, og spørg personen, hvordan du bedst kan hjælpe. Husk på, at du ikke kan stille forkerte spørgsmål – men sikr dig først, at personen har lyst til at snakke om sygdommen, før du spørger. Mange med en spiseforstyrrelse fortæller, at når de er sammen med deres venner, vil de helst bare være et menneske, der ikke har en spiseforstyrrelse. Du kan være det frirum, hvor I er sammen, som I plejer og laver de ting, I normalt ville.
3. VÆR SAMMEN PÅ ANDRE MÅDER
Rigtig mange sociale ting involverer mad og drikke, og det kan være meget svært for en spiseforstyrret person at være i. Find ud af, om I kan være sammen om andre ting, f.eks. at gå en tur, lytte til musik, lave keramik, gå i biografen eller lignende.
Vidste du …
4. HUSK, AT DET IKKE HANDLER OM AT TAGE SIG SAMMEN
Selv om det kan være svært, så mind dig selv om, at et menneske med spiseforstyrrelse ikke “bare kan tage sig sammen”. Det er svært at forstå, at man ikke “bare kan spise”, men vid, at den syge heller ikke forstår det.
5. FJERN FOKUS FRA KROPPEN OG VÆGTEN
En sætning som: “Det ser virkelig flot ud, at du har taget på”, lyder som et kompliment, men kan faktisk have den helt modsatte effekt hos en person med en spiseforstyrrelse. Anerkend i stedet personen for at være sjov, et dejligt menneske, rar at være sammen med og så videre.
6. TAG EN PAUSE
Det er hårdt at være pårørende til en person med en spiseforstyrrelse, og nogle gange kan man også have brug for at tage en pause. Det er helt okay, men sørg for at sige det til personen inden, f.eks.: “Jeg har lige brug for at trække mig lidt”. Forsøg at have overskuddet til at komme tilbage og være der. Mind dig selv om, at du er tæt med et menneske, der har det rigtig svært og har brug for dig – og at du kan være en kæmpe ressource ved bare at være der.
Kilde: Laila Walther, direktør for LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade
Bare så du ved det ...
... Hvis du er pårørende til en person, der har en spiseforstyrrelse, og du har brug for at snakke med nogen, der ved meget om emnet, må du ALTID ringe til rådgivningen hos LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade på telefon 70101818. De tager imod mange henvendelser fra pårørende, og de vil også rigtig gerne hjælpe dig.