digital selvskade
Samfund

Kender du udtrykket autotrolling? Digital selvskade kan være et råb om hjælp

Af Amalie Lindeburg 16. juni 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Unsplash
Unge der opretter falske profiler for at digitalt skade sig selv er et af emnerne, der bliver taget op på Folkemødet 2023

Kender du udtrykket autotrolling og selfbating?

På Folkemødet blev den bekymrende tendens blandt unge mennesker debatteret i teltet hos det digitale medie Socialt Indblik.

Her kunne aktører inden for området redegøre for det nye fænomen autotrolling.
Flere unge mennesker er nemlig begyndt at udøve selvskade på nettet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det betyder, at de opretter falske profiler for at give indtrykket af at blive mobbet ved at skrive grimme ting til sig selv fra de falske profiler.

Den anden ting er #roastme som er self bating. Det handler om at få andre til at svine sig selv.

Har du brug for hjælp, eller kender du nogen, der har, kan du kontakte:

Livslinjen på tlf. 70 201 201 mellem kl. 11 og 05 alle ugens dage.

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade på tlf. 7010 1818 mandag og torsdag kl. 9 til 19, samt tirsdag og onsdag kl. 16 til 19.

Ifølge Sabine Klinker, der er vicedirektør i foreningen spiseforstyrrelser og selvskade, gør de unge det for at udsætte sig selv for noget ubehageligt.

– De gør det også for at få bekræftet, de negative følelser, de har om sig selv, siger hun.

– Det kan også være en test af deres venner, for at se hvem der modsiger eller giver omsorg.

Med i debatten deltog også fagkonsulent med speciale i digital trivsel og børn og unges udvikling hos Center for Digital pædagogik Mathias Nimgaard Larsen.

Ifølge ham er den nye tendens opstået, fordi digitale medier giver nogle andre vilkår for hvordan selvskade og sårbarhed kan udvikle sig.

– Det er en måde at få opmærksomhed, og det kan være et råb om hjælp, forklarer både Sabine Klinker og Mathias Nimgaard Larsen.

– Det kan være, at man har brug for at blive støttet af dem der er i ens netværk.

Men noget af det er også en del af den digitale dannelse, hvor man prøver nogle grænser af, forklarer Mathias Nimgaard Larsen, der sammen med forsker Noemi Katznelson også understreger, at det også afspejles af generel trivsel.

– Det handler om at være allround nysgerrig på, hvad er det for et liv, siger hun i forhold til at forebygge at unge får det værre.

Så udbredt er digital selvskade

En undersøgelse af danskere over 18 år, der bruger internettet minimum en gang om ugen, viser, at 4 procent af danskerne har udsat sig selv for digital selvskade indenfor det sidste år.

Heraf har 2 procent udsat sig selv for digital selvmobning, 2 procent har delt materiale af fysisk selvskade og 1 procent har udsat sig selv for self-baiting.

Kilde: Digitalt Ansvar

Denne artikel blev første gang bragt på Se og Hør. Dette er en redigeret version.