Hun er politisk aktiv og modtager grove beskeder: "Det er så frustrerende, at det altid skal handle om min alder og mit køn"
Da 20-årige Madeleine Steenberg Williams blev valgt som forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i 2022, gik hun ind og slettede samtlige billeder fra sine sociale medier.
Ingen skulle se hende med en drink i hånden, med sin familie eller på stranden i bikini, for hun var sikker på, at nogen ville kunne finde på at bruge det mod hende, når først hun for alvor blev politisk aktiv.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Selv om hun var ærgerlig over at skulle “slette” en del af sit liv online, er hun glad for beslutningen i dag.
For det har efterhånden vist sig, at folk var værre, end hun først havde regnet med.
Madeleine har nu været en del af den offentlige debat i et par år, og som forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning taler hun ofte om emner, der vedrører de unge studerende. Men uanset hvad hun taler om, skal hun høre for, at hun er ung og kvinde.
Madeleine er langt fra den eneste kvinde, der får kritik på grund af sit køn. En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder fra 2020 viser, for eksempel at over halvdelen af unge – og især unge kvinder – afholder sig fra at ytre deres holdninger på de sociale medier.
Ud af det blå
“Du er jo syg i hovedet din fordtukken (red. fordrukne) luder. Hvis jeg læser, at du i bylivet er blevet drugged, så vil jeg sgu fejre det med en drink.”
Beskeden tikkede ind på Madeleines private telefon. Det er hverken første eller sidste gang, det er sket.
– Jeg synes, det er dybt problematisk. Hvis vedkommende er uenig i noget af det, jeg siger, må han fremhæve det. Men det er ikke det, han fremhæver.
Tankemylder og klamme hænder? 8 råd til eksamensnervøsitet
Madeleine blev af andre Twitterbrugere opfordret til at politianmelde manden, der skrev beskeden, og som tilmed havde kommenteret på flere af hendes opslag på Facebook. Så det gjorde hun.
Der er ikke sket mere i sagen indtil videre, men politiet fortalte Madeleine, at hun gjorde det rigtige ved at anmelde chikanen.
Madeleine har efterhånden vænnet sig til det. De grove beskeder og kommentarer kommer ofte, når hun har været i medierne, hvilket hun er et par gange om ugen. Folk har ringet til hende privat, og beskederne kommer også ud af det blå.
At hun er blevet vant til det, synes hun ikke selv om.
Hun var 18 år gammel, da hun begyndte at være politisk aktiv i offentlige debatter. Hun husker kække bemærkninger fra ældre mænd, der sagde til hende, at hvis hun kom hjem til dem, skulle de nok lære hende om seksualundervisning.
I dag er hun 20 år, og mængden af chikane har kun taget til.
– Da jeg startede, havde jeg en forventning om, at folk ville skrive upassende ting til mig. Det, som kommer mest bag på mig, er, at folk meget sjældent kommenterer på, hvad jeg siger, men hvordan jeg ser ud, og hvilket køn jeg har.
Noget, som Madeleine særligt synes er et kæmpe problem, når hun går ud og taler på vegne af 89.000 gymnasieelever.
– Det er så frustrerende, at det altid skal handle om min alder og mit køn. Hvis det var noget omkring det, jeg sagde, så ville jeg måske have en anden opfattelse. Men det er tydeligt for mig, at vi har et stort demokratisk problem i Danmark – at man ikke kan deltage i demokratiet på lige fod som alle andre.
Grov tone
Madeleine oplever, at rigtig mange unge står i samme problematik. De vælger at trække sig fra debatten, fordi så snart de siger noget, så bliver de chikanerede. Det er hun selv et bevis på.
Hun har selv flere gange holdt sig fra onlinedebatter, fordi tonen har en tendens til at blive for grov og usaglig.
– I en vis grad skal man acceptere, at man møder modstand, når man er politisk aktiv. Men der er forskel på at møde modstand for det, man siger, og at møde modstand for den, man er. Selvfølgelig har man ytringsfrihed, men der er også en begrænsning på den ytringsfrihed, og det er, at man ikke chikanerer andre mennesker.
Men med chikanen får Madeleine også energi til at kæmpe hver dag for de unge menneskers stemmer i demokratiet, for det viser hende endnu engang, at der stadig er noget at kæmpe for.
Denne artikel blev første gang bragt på femina:update. Dette er en redigeret version.