Vi Unge undersøger: Hvad betyder det at være woke?
Hvis man søger på ordbogen.com, kan man læse, at "woke" betyder, at man er bevidst om eksempelvis racisme og sexisme. Det betyder helt konkret, at man er woke, når man har gjort sig selv opmærksom på, hvad der sker i samfundet og er forstående over for ulighed og uretfærdighed.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Det kan for eksempel være, hvis man sætter spørgsmålstegn ved vores samfundsnormer eller italesætter hverdagsracisme. Oprindeligt blev ordet brugt til at beskrive den store raceulighed, sorte amerikanere oplever i USA.
Udtrykket kom for alvor ind i vores alle sammens ordbog i forbindelse med Black Lives Matter-bevægelsen, hvor hashtagget #staywoke blev et af symbolerne på, at man skulle gøre, hvad man kunne, for at være antiracistisk. Det engelske ord kan nemlig oversættes til, at man er "vågnet", og man kan derfor sige, at man sover, hvis man ikke tager stilling til den ulighed, der er i samfundet.
I dag har begrebet udbredt sig, og man kan derfor bruge ordet om hvilket som helst emne, der forårsager ulighed i vores samfund. Nogle af disse ting kan blandt andet være …
- Køn
- Seksualitet
- Fysiske eller psykiske handicap
- Social klasse
- Religion
Vidste du…
At “woke” blev skrevet ind i Oxford English Dictionary i 2014? Men faktisk er ordet og dets betydning meget ældre. Det blev nemlig oprindeligt brugt af den amerikanske forfatter William Melvin Kelley i en artikel i New York Times fra 1962.
Sangerinden Erykah Badu gjorde efterfølgende udtrykket populært i sangen "Master Teacher" fra 2008, hvor hun synger "stay woke" og forklarede, at det betyder, at man er selvbevidst, sætter spørgsmålstegn ved de dominerende paradigmer i samfundet, og at man stræber efter noget bedre.
Wokeness i popkultur
Et konkret eksempel på, hvordan “wokeness” kan se ud, er Oscar-uddelingen i 2015, hvor alle 20 prisnomineringer for skuespil gik til hvide skuespillere. Det fik April Reign til at starte #OscarsSoWhite, som hurtigt fik alle til tasterne.
Året efter gentog episoden sig, og det fik igen folk på sociale medier til at kræve mere diversitet. Flere truede endda med at boykotte uddelingen, og det resulterede i, at the Academy of Motion Picture Arts and Sciences vedtog en afstemning, der endte enstemmigt: Der SKULLE mere diversitet i alle led af Oscar-showet. Ved at udfordre de eksisterende normer og magter i underholdningsindustrien fik sociale medier skabt en forandring, og netop der ligger betydningen af at være woke.
Naiha Khiljee: "Hvor stor en forskel gør det i verden, at man laver det rigtige hashtag?"
Hvordan bliver man woke?
1. Hold dig informeret
Du kan følge med i nyheder eller på sociale medier, så du er opmærksom på, hvad der sker. Vær nysgerrig på emner, du måske aldrig har tænkt over før, men husk også at være kildekritisk og få informationer fra flere steder, så du ikke kun lytter til én stemme. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, kan du for eksempel bruge www.soyouwanttobewoke.com, som har samlet en masse viden om blandt andet intersektionel feminisme, identitet og racisme, som kan gøre dig endnu klogere.
2. Accepter du også kan lave fejl
Ingen af os er perfekte, og kun ved at acceptere dette, kan vi gøre en forskel. Man er ikke et dårligt menneske, fordi man har gjort eller sagt en ting, man var uvidende om. Det vigtigste er, at man lytter og ikke går i forsvar. Man udvider nemlig bedre sine perspektiver ved at være åben.
3. Husk, at der ikke altid er ét rigtigt svar
Det kan være svært at finde rundt i, hvad der er rigtigt og forkert, og tit er det faktisk slet ikke så sort/hvidt, som det lyder. Der findes ikke én måde at være den "perfekte woke person”. Man kan nemt føle sig presset til at være et omvandrende leksikon, der ved alle de rigtige ting, men det er altså også helt okay at sige: "Det ved jeg ikke endnu".