Ole Henriksen fortæller åbent om mental sundhed: "Jeg gik alene i et tomrum"
Når man tænker på Ole Henriksen, tænker mange på den inspirerende og energiske person, der altid har en positiv kommentar til alt. Men inden han nåede dertil, gennemgik han som teenager en enorm sorg. En sorg, der var baseret på at føle sig alene og ensom, ikke vide, hvem han var og hvad han skulle.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
I forbindelse med Headspace-kampagnen "Det’ Okay", der trækker mental (mis)trivsel frem i lyset, deler Ole Henriksen derfor sin egen historie i håbet om at vise unge mennesker, at det er helt okay at tale højt om ikke altid at have det godt.
Skønhedsguruen voksede nemlig op i en verden, hvor man ikke talte åbent om sine følelser, og han vil igennem sit samarbejde med Headspace inspirere unge mennesker til at sætte ord på deres inderste sårbarheder – også hvis man ikke ved, hvordan man skal tale om det. Det vigtigste er nemlig bare at sige det højt og finde ud af, at man ikke er alene.
Hvad er Headspace?
Headspace Danmark er en rådgivning, som giver unge mellem 12 og 25 år muligheden for at få nogen at tale med. Deres rådgivning er gratis og uforpligtende, og du kan være anonym, hvis du ønsker det. Læs meget mere om organisationen her.
– Jeg har haft op- og nedture, men jeg er landet på den rette hylde og dét er en dejlig fornemmelse, fortæller han i en ærlig video, hvor han også fortæller om sine teenageår i Nordjylland.
Se videoen her:
Vi Unge har talt med Ole Henriksen, der giver sine bedste råd til unge, der gennemgår svære perioder, og fortæller ærligt om ensomhed, svære perioder og succes i livet.
Hvorfor har du valgt at deltage i Headspace-kampagnen ”Det’ Okay”?
– Kampagnen handler jo om at gøre unge opmærksomme på, at det er vigtigt at tale om de problemer, man har, som gør ondt. Der er ikke noget, man ikke må sige. Jeg har gennemgået min egen svære periode som ung, hvor jeg følte mig usikker og mobbet. Som teenager fandt jeg ud af, at den kærlighed, jeg havde for ballet, teater og kunst, ikke var noget, der var ”normalt” eller forventet af en ung mand som mig, og at jeg var homoseksuel, talte man heller ikke om. Der var ikke andre, jeg kunne tale med, så jeg gik alene i et tomrum.
Hvad var det sværeste for dig på det tidspunkt?
– Det var den ensomhed, jeg mærkede. Jeg ville ikke være en byrde for mine forældre. Selv om der var kærlighed og glade dage, så var meget også overlevelse. Men lige så ensom, som jeg følte mig, lige så mange aktiviteter, havde jeg, jeg kunne udfolde min kreativitet i. Da jeg så flyttede til København, var det som en befrielse. Det var en helt anden verden, fordi der var mennesker ligesom mig. Man kunne udtrykke sig på alle fronter.
Hvad synes du, er vigtigt for de unge?
– De skal finde deres rette hylde og det, de brænder for. De skal skabe en godt liv for dem selv med kærlighed og omsorg. De skal udfordre sig selv og ikke holde sig tilbage. Det er vigtigt for de unge mennesker, at de har et sted, hvor de kan tale om deres problemer i trygge omgivelser. I modsætning til mig, der voksede op i Nordjylland, for hvad der føles som 100 år siden, der talte man jo ikke om følelser eller at det gjorde ondt.
Selv om det er blevet mere okay at tale om sine følelser, så kan det stadig være svært for mange at sætte ord på dem …
– Det er rigtigt. Det er svært for mange at finde ordene for, hvad følelserne er, men det er okay at kludre lidt i det. Det er bare vigtigt at have nogen, der kan lytte. Når man taler frem og tilbage, er det bedre end at holde alt inde i sig selv. Der er meget pres hos de unge for eksempel med standarderne inden for uddannelse og forventninger til succes. Men succes skal ikke måles efter karakterer eller eksaminer. Succes kan være så mange ting.
Vi Unge undersøger: Hvad er toxic positivity?
Hvad er succes for dig?
– Det er happiness. Det er så vigtigt, at man er glad for sig selv og glad for livet. Man skal anerkende sig selv. Jeg har jo et wellness-brand, og jeg siger altid, at den indre glød er meget vigtig for, at man kan have en ydre glød. Du skal føle dig godt tilpas med dig selv. Succes handler ikke om at være økonomisk rig eller hvor meget designertøj, du ejer, men gennem sociale medier kan det være svært at huske på. Instagram er lidt af en eventyrverden, og alt er optaget med et filter. Men man skal ikke tro, at man har det hele i livet, bare fordi man er en social media-star.
Hvad er dit bedste råd til Vi Unges læsere til at komme igennem en svær tid?
– Når du sidder derhjemme og ikke har det godt med dig selv, så synes jeg, det er vigtigt, at du kommunikerer om det, for eksempel ved at gå til Headspace. Du skal ikke holde dig tilbage. Der er ikke noget, du ikke kan tale om. En anden ting er at gå ud, hvor du bor, og så finde noget, du kan deltage i. Det kan være velgørenhedsrelateret eller noget, hvor du giver af dig selv, for at gøre verden bedre for os alle. Så laver man nemlig noget, der fjerner fokus fra det, der foregår i hovedet. Forsøg at finde en interesse, hvor du kan være sammen med andre. Alle har noget at tilbyde verden.
Du kan læse meget mere om den nye Headspace-kampagne lige her.