Sådan fejrer tre unge kvinder Eid: “Det handler om at være taknemmelig for det, man har”
De seneste 30 dage har den muslimske højtid, Ramadan, været i gang, hvor mange muslimer verden over har fastet fra daggry til solnedgang.
I går, torsdag aften, blev der så kigget op mod månen. Traditionelt er det nemlig månens placering, der bestemmer, hvilken dag, der skal markere afslutningen på Ramadan og være startskuddet på tre dages festligheder.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Nymånen blev spottet og det blev dermed fastsat, at fejringen, som kaldes Eid al-Fitr, starter i dag.
Mange muslimer markerer typisk Eid al-Fitr og fejringen af en veloverstået Ramadan ved bøn, samvær med familien og et stort måltid.
Vi Unge har spurgt tre unge, muslimske kvinder, hvordan de skal fejre højtiden.
Mahnoor Urfan Ahmed, er 17 år gammel og går på andet år i gymnasiet.
Hvordan fejrer du Eid?
– Den første dag af Eid tilbringer jeg sammen med min familie. Jeg har en stor familie, og vi samles alle til Eid. Vi tager til den muslimske gravplads og lægger blomster på min bedstefars grav. Derefter tager vi hjem til en af os og spiser en god omgang pakistansk brunch. Senere kan vi finde på at gå ud og lave en aktivitet, eksempelvis at bowle eller køre gokart. Om aftenen spiser vi alle mad sammen igen, og hvis det er weekend dagen efter, som det er denne gang, så bliver vi alle til sent om aftenen og nyder hinandens selskab.
– Den anden dag af Eid kan bruges på lidt forskelligt. Denne gang skal jeg mødes med nogle familie og venner, og vi skal tilbringe dagen sammen.
Hvilke traditioner er vigtige for dig?
– Det er virkelig vigtigt for mig at tilbringe tid sammen med familie til Eid. Udover det elsker jeg at gøre mig klar – at tage mit pæneste tøj på, smykker og selvfølgelig Henna. Det betyder meget for mig at gøre mig pæn til Eid. Eid er nemlig en festdag, og så skal man selvfølgelig se godt ud. Vi skal jo også have taget mange billeder.
– Og man må selvfølgelig ikke glemme maden! Vi har fastet i en hel måned, og det er faktisk meningen, at vi skal fejre afslutningen på Ramadanen ved ikke at faste.
Er der noget ved din fejring, der bliver anderledes i år?
– I år er Eid på en fredag, som også er en vigtig dag for muslimer. På denne dag plejer vi at tage til moskéen og bede fredagsbønnen. Så man kan sige, at det er en dobbelt fest dag. Derfor bliver Eid nok lidt anderledes end de sidste par år, men det bliver rigtig dejligt.
Ali Haydar er opvokset i Danmark, men har ikke dansk pas. Nu har han lavet en forestilling om kampen for at høre til
Hvad glæder du dig mest til?
– Det, jeg glæder mig mest til er, at mærke den dejlige Eid følelse. Det er en helt anden følelse, som jeg kun mærker til Eid, og noget jeg glæder mig til hele året. Man bliver en smule ked af, at Ramadan er slut, for i Ramadan gør man nogle ting, som man slet ikke gør resten af året. Eksempelvis, at vågne om natten og spise mad med familien, og mødes med venner om aftenen til den specielle aftenbøn. Men, når man fejrer eid, så forsvinder de følelser, fordi man kan mærke "Eid-glæden".
Hvad betyder højtiden for dig?
– Eid er en meget speciel dag for mig, og mange andre mennesker i hele verden. Jeg vil derfor ønske alle Eid Mubarak.
Nabila, 18 år, går i 2.g på Ørestad Gymnasium og arbejder i et supermarked dagligt. Nabilas forældre er oprindeligt fra Marokko, selv er hun født og opvokset i Danmark. Hun har holdt ramadan og fejret Eid-al-Fitr, så længe hun kan huske.
De sidste 30 dage har Nabila fastet fra daggry til solnedgang under Ramadan. Siden hun var 13 år gammel har det været en fast del af den hellige måned for hende.
Hendes mor, far, bror og søster har også fastet. Og udover selve Eid-bønnen, glæder Nabila sig særligt meget til familiens tradition om at starte dagen sammen.
– Vi spiser morgenmad sammen og det er noget særligt, fordi vi ikke har spist morgenmad sammen i så lang tid. Om morgenen gør vi os også flotte inden vi skal bede Eid-bønnen. Efter bønnen ønsker vi hinanden god Eid, og nogle af børnene får gaver og de lidt ældre får måske pengegaver. Alle de ting, giver mig den største følelse af, at det nu er Eid.
I år skal Nabila bede om morgenen sammen med sin bror og søster. Planen er at gøre det i Rødkilde Parken, hvor der afholdes Eid-arrangement med fællesbøn. Det gør de omkring kl. 9-10, så Nabila er glad for, at hun ikke har så mange moduler, hun går glip af i skolen i dag.
“Vi er en meget tæt familie, men under ramadan er det svært at samles på samme måde, så det bliver dejligt at catche up
Midt på dagen skal hun samles med resten af sin familie for at fejre. Nogle gange har familien haft lejet et lokale, men det er ikke planen i år, hvor hendes faster i stedet lægger hus til. Her kommer 15-20 mennesker fra Nabilas familie.
– Vi skal samles for at fejre, lave mad sammen, spise sammen og nyde hinandens selskab.
For Nabila er det en tradition, at familien skal have lam med flere forskellige andre supplerende retter til. Bagefter er der kager, som forskellige familiemedlemmer har lavet.
– Jeg glæder mig mest til, at vi er samlet og den helt særlige stemning, når jeg fejrer med familien. Vi er en meget tæt familie, men under ramadan er det svært at samles på samme måde, så det bliver dejligt at catche up.
De andre dage i Eid-fejringen kan Nabila desværre ikke være med til at fejre i samme grad, som hun plejer, fordi hun skal på arbejde. Men havde hun haft fri, ville hun også have brugt sin lørdag og søndag på at hygge sig med familien og være med til at dele sin mors Eid-kager ud, når de tager på besøg.
Hvad betyder højtiden for dig?
– Jeg elsker Eid, og det har altid været en tradition, jeg har holdt af, siden jeg var helt lille. Jeg forbinder den med glæde og en lettelse og stolthed over at have fastet og fuldført ramadanen.
Han fik fans over hele verden, men gik i sin egen lille boble: "Alt det dér berømmelse mærkede jeg overhovedet ikke noget til"
Denne ramadan føler Nabila også, at hun er blevet endnu klogere på sin religion – og der er særligt én læring, hun vil tænke over til Eid:
– Det handler om at være taknemmelig for det, man har, og at man ikke behøver at have et bord fyldt med mad for at kunne blive mæt. Man skal være taknemmelig for det, man faktisk har på bordet, der er mange mennesker derude, som ikke har så meget, men stadig faster.
Mallak, 17 år, går i 2.g på HTX Vibenshus og arbejder i Normal. Mallaks familie er fra Palæstina, hun er født i Sverige og bor i Danmark.
Denne Ramadan har været lidt bedre for Mallak, end normalt.
Hun har bedt mere og læst mere i Koranen, end hun plejer, og hun føler, at hun er kommet tættere på sin religion.
Ligesom mange andre muslimer verden over, har hun også fastet i de sidste 30 dage.
Derfor glæder hun sig særligt meget til at kunne samles om god mad sammen med sin familie, når hun i dag fejrer Eid al-Fitr.
– For mig er det vigtigste ved højtiden Eid-bønnen, men også fællesskabet og sammenholdet med familien. Det er en højtid, som bringer familie og venner sammen, og hvor alle har det sjovt og hygger sig. Det er en glædesfest som afslutning på ramadanen.
For Mallak starter dagen ud med at bede Eid-bønnen om morgenen sammen med sin familie. Bagefter tager hun og familien til Eid-fejring i Rødkildeparken. Her er der boder, hvor man kan få noget at spise, få lagt henna på hænderne og forlystelser for børnene. Bagefter går turen til Tivoli.
– Her har vi det sjovt og hygger os. Bagefter tager vi måske ud at spise på en café eller restaurant.
I Mallaks familie bliver der også givet gaver, for det meste til børnene. Nogle køber også gaver til deres forældre og penge er en typisk gave.
Hvad betyder højtiden for dig?
– Den betyder selvfølgelig rigtig meget for mig, da det er en afslutningsfest for ramadanen, som også betyder meget for mig. Der er en lettelse over at være kommet igennem vores hellige måned sammen. Samtidig er den også vigtig for mig, fordi den bringer os sammen og er fyldt med glæde og positivitet.