Er du en pleaser? Sådan bryder du ud af pleaser-rollen
Måske du kender det: Du er kommet til at sige ja til at ses med en veninde, en fødselsdagsinvitation eller en ekstra vagt på arbejdet, som du egentlig ikke kan overskue.
Da du blev spurgt, kunne du ikke få dig selv til at sige nej. For du føler, at personen, der spurgte dig, forventer, at du har lyst og møder op – og hvis du ikke siger ja, så bliver personen jo enten sur eller skuffet... Men gør personen i virkeligheden det?
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Rigtig mange af os kan nikke genkendende til ovenstående situation. Og rigtig mange af os føler, at hvis vi ikke siger ja til det, vi bliver tilbudt, så kan det skabe problemer.
Dog er det faktisk sjældent, at det er tilfældet. Oftest er det bare vores indre pleaser, der banker på, og bilder os de tanker ind.
Hvad er en pleaser?
En pleaser er kendetegnet ved at være et af de mest hjælpsomme mennesker i verden. Selvom der ikke er noget galt i altid at hjælpe og være god mod andre, så kan det godt gå hen og blive usundt for en selv.
Der, hvor det bliver usundt, er, hvis det ender ud i, at man hele tiden går på kompromis med ens egne behov, og hvad man i virkeligheden selv har brug for. For når man gør det, så pleaser man nemlig med sine handlinger.
Disse ting kan være med til at indikere, at du er en pleaser:
- Du har generelt svært ved at sige ”nej” over for andre
- Du tilpasser som regel din mening med andres
- Du gør alt, hvad du kan for at undgå konflikter
- Du har svært ved at beslutte dig
- Du har brug for en masse bekræftelse
- Du er bange for at fejle og blive afvist
- Du undskylder ofte
De her 6 tegn vil afsløre, om I passer sammen
4 råd: Sådan bryder du ud af pleaser-rollen
1. Slip idéen om, at du hele tiden skal være sød
Hvis du gerne vil bryde ud af pleaser-rollen, er det en god idé at slippe idéen om, at du hele tiden skal være sød. Der er stor forskel på at være god mod andre, fordi du har lyst til at være det, og på at være god mod andre, fordi du føler, du er nødt til det.
Når du er god mod andre af egen fri vilje, kommer din indsats fra hjertet. Hvis din godhed derimod skyldes, at du føler, du er nødt til at være sød, og derfor please, så vil det være en byrde på dine skuldre – og det er dér, at det bliver usundt for dig.
Det er derfor vigtigt at huske, at mennesker hverken kan (eller skal være) super søde og rare hele tiden. En afvisning, skyldfølelse og så videre kan opstå uanset, om man er sød mod et andet menneske eller ej.
2. Vær opmærksom på, hvordan du hjælper andre
Der er to måder at hjælpe andre på. Du kan hjælpe andre, fordi du virkelig kan mærke, at din hjælp vil blive værdsat – og så kan du hjælpe andre velvidende om, at din hjælp ikke vil blive værdsat, men derimod taget forgivet.
Det er særligt sidstnævnte slags hjælp, som du skal passe på med. Den slags hjælp vil formentlig kun være med til at lægge et pres på dine skuldre fremfor rent faktisk at gøre noget godt for dig.
Vi Unge undersøger: Hvad er ADHD og ADD?
3. Tag en tænkepause, og mærk efter
Er du blevet spurgt, om du vil gøre en tjeneste for en, eller om du for eksempel vil deltage i en bestemt aktivitet, er det altid en god idé at tage en tænkepause og mærke efter, om det egentlig er noget, du har lyst til. Du kan for eksempel sige: ”Mange tak invitationen. Jeg vender lige tilbage med et svar senere”. På den måde har du mulighed for at trække dig tilbage, inden du kommer med et endeligt svar.
Mange af os har en tendens til automatisk at sige ja, hvis vi bliver spurgt om at hjælpe eller får en invitation til noget. Der er ikke noget galt i, at vi en gang imellem siger ja til noget for at være flinke. Men i bund og grund handler det om, at man overvejer, hvad der vil være bedst for en i en given situation, og så derefter træffer et valg ud fra det.
4. Husk, det er okay at sige nej
Den bedste måde at bryde ud af pleaser-rollen er at huske på, at det er okay at sige nej. Mange kan godt føle sig egoistiske, når man siger fra – men det er man altså ikke. Tværtimod.
Hvis du aldrig siger nej, så lærer du ikke at sætte grænser for dig selv. Du kan risikere, at andre bare begynder at træde på dig, og at du bliver en, som andre kan hundse rundt med – og det kan gå udover dit selvværd i sidste ende.
Herudover handler det også om at passe på sig selv: Siger du altid ja, kan du risikere at overbelaste dig selv.
Gør dit bedste for at være et godt menneske, men husk at have dig selv med i tankerne - altid!